Menu Sluiten

Wij van het Groninger Forum adviseren WC-eend.

Over veel dingen is het simpel een mening te hebben. Stelen is fout, iemand helpen is goed. Hoewel dat laatste ook maar de vraag is. Want het ene helpen is wat anders dan het andere. Niet voor niets kennen we een mooie uitdrukking "Van de wal in de sloot helpen". Een blind iemand helpen oversteken lijkt wel mooi maar soms wil iemand dat niet. Blijkbaar moet je iets meer weten van de omstandigheden om te weten wanneer helpen goed is en wanneer niet.

Voor sommige dingen heb je veel informatie nodig om je een mening te vormen en dan nog is het lastig een een standpunt te bepalen. En we hebben tegenwoordig veel van die punten: Klimaat discussie, windenergie, het Groninger Forum, noodzaak nieuwe bedrijvenparken, sluiting van voorzieningen, aanpak van de krimp. Eigenlijk is het ondoenlijk een weloverwogen standpunt te hebben. Er is wat voor te zeggen en ook er wat tegen. Laten we het dan in geld uitdrukken want dat geeft houvast. Kom je er opeens achter dat ook die cijfers gebaseerd zijn op drijfzand of subsidie. Ook griezelig want van de toekomst weten we een ding zeker: Het wordt anders. 

Als geld geen goed middel is om te bepalen of het Groninger Forum goed en nodig is of niet wat dan wel?  Mening van autoriteiten? En wie is dan die autoriteit? Als je een stap terug doet is het soms gewoon humor. Betrokken personen doen erg hun best om de maatschappij te overtuigen van nut en noodzaak. Van de directeur van Groninger Museum tot voorzitter raad van bestuur Biblionet allemaal adviseren ze WC-eend. Een reclame uit 1989 is bekend geworden met de slogan "wij van WC eend adviseren….. WC eend". Maar ergens is er iets gaan wringen. Bibliotheken in de provincie moeten sluiten. Gelukkig zitten er waterdichte schotten tussen de centjes van de bibliotheken op het platteland en de plannen voor het forum. Culturele instellingen krijgen te maken met stevige bezuinigingen. Het helpt allemaal niet in de beeldvorming over de haalbaarheid van het Forum.

Intussen zit het mooi op slot. Al te grote voorstanders worden in mijn ogen stukje bij beetje ongeloofwaardiger. Maar er moet wel iets gebeuren. Er zijn inmiddels stevige stappen gezet.  Maar dat is geen reden om door te gaan op een pad waar grote twijfels rond zijn. Het zal toch jaren een bouwput worden aan de oostwand van de Grote Markt. Een andere mooie uitdrukking is: "beter te halve gekeerd dan en hele gedwaald".

Oftewel hou de plannen nog eens goed tegen het licht en voor de rest heb ik geen uitgesproken mening. Hooguit dat het leuk is om het advies van de mensen van WC-eend te horen.