Menu Sluiten

Struikrovers

Ik probeer altijd meer van het geven te zijn dan van het ontvangen. Dat lukt me lang niet altijd. Maar het is wel mijn streven. Tot nu toe heeft me dat ook veel opgeleverd. Niet in geld, want dat is niet mijn eerste motivatie. Ergens moet er natuurlijk wel brood op de plank komen dus ik doe ook zeker wel dingen voor geld. Maar als dan het basis inkomen geregeld is blijft er nog voldoende tijd over om andere dingen te doen waar de maatschappij beter van wordt. En dat hoeft niet altijd geld op te leveren. Als er een budget voor is is dat mooi en dan zeg ik niet nee. Maar als het in mijn ogen belangrijk is doe ik het toch wel.

Zo nu en dan wordt ik er mee geconfronteerd dat niet iedereen zo denkt. En dan is het even slikken. Deze week overkwam het me 2 keer. Ik had me belangeloos ingezet voor iemand en dat had hem zeker geen windeieren gelegd. En er zat nog meer aan te komen. Daar hadden we een leuk gesprek over tot ik terloops om een (heel) kleine gunst vroeg. Gewoon wat informatie. Opeens kreeg het gesprek een andere toon: "maar Jan, je denkt toch niet dat ik je dat ga geven daar zit waarde in." Oeps… Sorry dat ik het gevraagd heb. De vraag was wat mij betreft niet gesteld. Het gesprek was snel over. Want helemaal gekke Henkie ben ik niet, de informatie is ook wel ergens anders te vinden. En als er weer een opdracht te vergeven is met een waarde van 10.000 euro staat die persoon niet bovenaan mijn lijst. Maar als hij de enige is…. wie weet geef ik hem toch wel de tip.

De 2e situatie was nog vreemder daar ging het om het ook iemand anders wat gunnen. Op de situatie zelf ga ik maar niet te diep op in want dat voegt niet veel toe. Ik hoorde eens dat als mensen erg negatief in het leven staan daar erg extreem in kunnen zijn. Zo is er het voorbeeld dat in de Balkan een boer liever heeft dat een koe van hem dood gaat dan dat een buurman met een ander achtergrond een kalf krijgt. Dat wil(de) er bij mij niet in en ik eigenlijk weiger ik dat te geloven. Er zijn blijkbaar mensen die een ander niets gunnen. Ik weet dat er achter sommige struiken struikrovers zitten maar dat dat maar weinig zijn.In ieder geval zit er niet een struikrover achter iedere struik. Ik blijf genieten van het bos. Me inzetten voor een groter doel. 

En als je dan iemand anders met die vragen ziet worstelen en het mooi onder woorden ziet brengen dan wordt ik daar stil van. De onderstaande presentatie zou iedereen eens goed moeten bekijken. Ik kan het je van harte aanbevelen. Met name het laatste kwart van de presentatie is absoluut de moeite waard. 

Op een schaal van 1 tot overtrusting ben ik aardig naïef.