Menu Sluiten

Coöperaties

De maatschappij is in beweging en wie dat nog niet ziet', adviseer ik het boek Society 3.0 te lezen. Je hoeft er niet voor naar de winkel want het is ook gewoon te downloaden als je betaald met een tweet op twitter.

Het eerste deel is deprimerend de stand van zaken in Nederland is niet echt om vrolijk van te worden. Het land staat bol van de regenten volgens het boek en dat is ook wel een beetje mijn eigen waarneming. Heel veel mensen die op kosten van de maatschappij andere mensen gaan vertellen hoe de wereld in elkaar zit. En als die de titel manager voeren is het helemaal dramatisch. Het is om moedeloos van te worden. Gemeenten die worden bevolkt van ambtenaren die een houding aannemen dat de wereld om de gemeente draait. Laatst wilde ik een afspraak maken en een secretaresse kon dat zo niet doen en wilde me terugbellen. Ik vroeg of ze me niet kon mailen. Nee was het antwoord ik vind bellen veel prettiger en vervolgens belde ze me 3 keer omdat ze het niet had begrepen. het duurde ruim een week voor de afspraak was gemaakt.

Kortom dat deel van het boek is herkenbaar maar niet om vrolijk van te worden.

In het boek gaat het verder over de Zombie economie, de huizenmarkt en meer misstanden. Het beschrijft veel heel veel zaken die er op dit moment spelen. Een opsomming van allerlei zaken, het nieuwe werken crowd sourcen het komt allemaal voorbij. Heel erg vanuit de vrije jongens, de creative class. Er blijft voor mij een grote vraag over. Hoe zit het met de werkers waar Nederland op draait, de handjes die zorgen dat er iets gebeurd, niet virtueel op smart phones maar gewoon de metselaar, elektricien, schoonmaker, of vrachtauto chauffeur. Die kunnen niet aan het nieuwe werken. Zij kunnen niet iets met crowd sourcing. Hoe ziet voor die mensen de toekomst er uit?

Wat mij betreft krijgen we een herwaardering van de coöperaties.  En dan niet de instituties die zijn ontstaan uit de woningcoöperaties of de banken of verzekeringsmaatschappijen. Nee gewoon op kleine schaal samenwerkingsverbanden waar iedereen nog begrijpt waar het over gaat.. Dat dat niet kneuterig hoeft te zijn was op 5 maart te zien bij Tegenlicht. In Spanje is er een stad waar dat tot kunst is verheven. Ik zie in Nederland ook een mooie toekomst voor deze vorm van organiseren. Natuurlijk zullen er ook slimmerikken zijn die bij elkaar kruipen op coworking plekken en dat kan Seats2meet zijn of gewoon een dorpshuis waar een ruimte is voor de lokale kenniswerkers. Maar in toenemende mate zullen samenwerkingsverbanden ontstaan waar grote organisaties  niet kunnen of willen acteren.Bijvoorbeeld energievoorziening is een dorp of breedband op het platteland. want er is iets aan de hand met Breedband op het platteland. Maar daarover een volgende keer mee.