Menu Sluiten

Dom geboren, niets bijgeleerd!

Er zijn vragen waar je in de loop van de tijd wel een antwoord op hebt maar die je liever niet hebt dat mensen je stellen. De vraag: wat doet jouw bedrijf? is er één. Of de afgelopen week kreeg ik de vraag waar ik gestudeerd heb. Beide vragen kosten me wat meer tijd om te beantwoorden. Omdat wat ik doe helemaal niets meer te maken heeft waar ik ooit voor op school zat. Hoewel ik laatst nog wel een krachtstroom wandcontactdoos bij een klant heb aangelegd. Dus helemaal waar is dat ook niet.

We hadden toen ik jong was een mooie uitspraak die ik wel eens gebruikte als excuus. Ja sorry, "ik ben dom geboren en heb niks bijgeleerd". In mijn geval is dat niet helemaal waar want Juffrouw de Jong van mijn lagere school had toen ook niet kunnen vermoeden dat dat kleine kereltje met zijn beroerde handschrift en altijd achterbleef in de klas nu wekelijks een verhaal zou gaan schrijven.  

Mijn vorige weblog sloot af met een video over de overheid die van ons allemaal is. Alleen de buitenkant is politiek (10%). De rest is het apparaat, de organisatie dat voor ons werkt. Het is dus van ons allemaal we zijn dus ook de overheid. Fred Stol reageerde er heel mooi op met de opmerking:

De volgende uitspraken over de overheid spreken mij aan:
1. De overheid in essentie is; " Wat we samen aanpakken, omdat we het niet alleen kunnen" (Tim O'Reilly).
2.We zijn burgers. De overheid repareren betekent burgerschap repareren.
3. Als het gaat om de grote, belangrijke dingen die we samen moeten doen, wij allemaal.. zijn we enkel een menigte stemmen, of zijn we dan ook een menigte handen?

Kern: wacht niet als een consument op de overheid, pak samen dingen op! 

Fred is wethouder in Zuidhorn en we denken over een aantal dingen hetzelfde, dat blijkt ook wel uit bovenstaande reactie. Het burgerschap repareren is waar we als dorpsbelangen in Zevenhuizen of vanuit de vereniging Groninger dorpen mee bezig zijn. Niet vanuit de overheid als opdracht maar veel meer vanuit de gedachte dat inwoners zelf verantwoordelijk zijn voor de eigen omgeving en dat de overheid daarbij kan faciliteren. In een aantal gevallen zal de overheid ook bepalend of controlerend zijn maar dat moet in mijn ogen maar beperkt en samen. Anders maakt de overheid meer kapot dan je lief is.

In veel geval is de burger afgehaakt en dat heeft tot gevolg dat er projecten worden opgestart rond burgerparticipatie. Hoe kunnen we de burgers meer bij de overheid betrekken is de wens vanuit de overheid. Mijn eigen gemeente heeft er een enquête over op de site staan. Wij willen graag van u weten in welke mate u zich betrokken voelt bij gemeentelijke plannen en projecten. Hoe beoordeelt u de rol van de gemeente om u te betrekken bij die plannen en projecten? De enquête kan ingevuld worden tot 2 mei. Het is nu 6 mei en gelukkig staat hij nog gewoon open. dus wie wil, het kan nog. 

Burgerparticipatie is voor mij het meewerken van burgers aan maatschappelijke vraagstukken. En dat vat ik breed op. Het inspreken bij een raads- of commissie vergadering.  Maar dit is wel een heel erg enge opvatting. Het gaat ook om Nl-doet, organiseren van een 4 mei optocht, signaleren van misstanden, meedenken maar zeker helpen rond zorg en vergrijzingsproblematiek.  En ja dan komen we regelmatig op het terrein wat de overheid zich heeft toegeeigend en nu wel weer terug wil leggen bij de burgers. Dat is het repareren van de overheid. Maar het begint met het eerst repareren van burgerschap. En daar wringt het. Want als een burger iets wil blijkt er ook vaak een medewerker van de overheid iets van te vinden.

In mijn weblog heb ik daar al een aantal keren verhalen over geschreven. En dan met name over mijn eigen gemeente. Misschien soms net een beetje te scherp maar aan de andere kant, het niet signaleren lost ook niets op. Wat wel opvalt is dat nog nooit iemand me heeft gebeld, hé Jan kan je een langskomen om er over te praten? Nu weet ik wel dat ik die zeur ben, die vervelende man. Tenminste die signalen bereiken me soms via via. Stilhouden in mijn geval is ook niet echt een optie. Sterker nog dat zou ongeloofwaardig zijn.

Dus ben je medewerker bij de overheid en voel je je aangesproken als persoon? Dat is natuurlijk niet de bedoeling maar wel in de rol die je speelt bij de overheid. Mijn advies kijk nog eens goed naar de video bij mijn vorige blog. Dat zal je thuis moeten doen begreep ik want op het werk kan dat vaak niet. Daar hebben we zo'n punt. Ik vind het een grof schandaal dat bij de gemeente geen Youtube gekeken kan worden. Het staat bol van de instructievideo's dingen om van te leren. Ok er staan ook vakantie filmpjes maar om dat soort dingen te blokkeren is echt niet van deze tijd en getuigd van wantrouwen meer dan vertrouwen. Het zou me niet verbazen als in dezelfde organisatie ook trainingen en workshops gegeven worden over het nieuwe werken. Dat dan weer wel.

Natuurlijk wil ik daar wel eens over praten dus werk je bij de gemeente en zit je dit hoog? Dus je bent er hartgrondig mee eens of oneens. Bel 06-53235426 me mail me info@janhut.nl. Maken we een afspraak, binnen of buiten kantooruren binnen of buiten de organisatie maak mij niets uit. Het wordt vast een boeiend gesprek en ga er maar vanuit dat er veel gelachen wordt.

In mijn geval: dom geboren en iets bijgeleerd, hoe zit dat bij de gemeente?