Menu Sluiten

Coöperaties wie doet / gaat mee?

We woonden vroeger op een boerderij buiten het dorp. In die tijd kwamen de winkelier langs om bestelling op te nemen. Hij noteerde de bestelling in een boekje en de dag erna werden de boodschappen thuis bezorgd. Er werd altijd een vast lijstje afgewerkt: koffie, thee, koekjes, suiker, zout, zeep, afwasmiddel etc. In ons geval kwamen er 2 winkeliers. Van één herinner ik me dat hij altijd een hand snoepjes bij de doos in gooide. Veel mensen herinneren zich die snoepjes wel als IJsbonbon. (Ik zoek eigenlijk een overzicht met de spreuken die er op stonden). De organisatie waar die winkel bij aangesloten was, was "de Klimop". Deze winkelier kenden we als kinderen erg goed want we kwamen langs de winkel op weg naar school en moesten soms wel iets meenemen als er iets vergeten was.

De andere winkelier kenden we niet zo goed want hij had de winkel aan de andere kant van het dorp.  Wat me vaag bij is gebleven, is dat de organisatie waar die winkel bij aangesloten was Coöp heette. Nu kan ik me herinneren dat we als kinderen uitgenodigd werden om mee te gaan met een vakantiereis georganiseerd door die Coöp. Ik kan me herinneren dat dat een leuke reisje was. Nu kan het zijn dat mijn geheugen gaten vertoond en het niet helemaal klopt. Toch was de Coöp in mijn herinnering anders, want welke winkelier organiseert er reisjes voor kinderen?

Jaren later kwam ik er achter dat Coöp een afkorting was van Coöperatie (Wikipedia: De coöperatie is een vorm van zelforganisatie van producenten of verbruikers, gericht op het vergroten van de economische macht en het behalen van schaalvoordeel.)

De laatste tijd begint het begrip Coöperatie steeds vaker op te duiken. Ik kom het tegen als mensen zelf iets willen doen met zorg, duurzame energie of het aanleggen van een breedbandnetwerk in landelijke gebieden. Vaak zijn die projecten te groot voor één persoon of organisatie en speelt ideologie vaak een rol. Want het gaat er bij een coöperatie niet om winst maar om zaken te regelen met elkaar waar eventuele winsten terugvloeien naar de deelnemers.

Dat het grote vormen kan aannemen is te zien in de uitzending van Tegenlicht . In het Spaanse Mondragón staat het bol van de coöperaties. Ze maken er van alles en ook een aantal overheids taken worden uitgevoerd door Coöperaties. Het lijkt me een fantastisch plan om er eens met een groep op bezoek te gaan en te laten inspireren hoe zet je een zorgcoöperatie op. Op hoe leg je een breedband netwerk aan en beheer je dat in een coöpratievorm? Stel dat we het voor elkaar krijgen om daar met een groep naar toe te gaan dan is dat gelijk ook een groep die vorm kan geven aan een aantal coöperaties.

Dat we daar de komende jaren meer mee te maken krijgen lijkt me logisch. Want waarom zou de De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties middels Resolutie 64/136 hebben besloten dat de coöperatieve ondernemingsvorm in 2012 mondiaal in de schijnwerpers komt te staan. 2012 is het jaar van de Coöperatie.

Wie doet mee of gaat mee naar Mondregón?