Menu Sluiten

Optimistisch Kritisch: gelukkig is de crisis over.

De kerstdagen zijn weer voorbij. Het gaf me voldoende ruimte tot nadenken. Ik zag het hiernaast staand gezegde op "Life is a bitch Quotes". En daarin zit veel stof tot nadenken. Daar kan ik moeiteloos 10 bloggen over vullen. Dat doe ik maar niet want het ook erg persoonlijk. Je kunt erg ongelukkig zijn in een situatie en toch niet weglopen omdat het bijvoorbeeld gaat over je werk waar je niet gelukkig wordt maar je kiest ervoor om te blijven omdat je het inkomen nodig hebt om de verplichtingen te kunnen betalen. (dan dient het nog wel ergens voor) Het blijven of weglopen zijn persoonlijke keuzen.

Een andere uitdrukking die ik wel vaker hier heb gebruikt: Love it, Change it or Leave it. Toen ik ontslag nam had een van mijn collega's als reactie, dat heb je ons altijd voorgehouden en nu pas je het zelf toe.

Voldoende over verlaten en weglopen. Negatieve energie die je een plekje moet geven. Ik heb wel eens het gevoel dat hoe langer je er mee worstelt hoe langer het gevoel blijft hangen. Jammer want het leven is er te mooi en te kort voor. En er zijn nog zoveel nuttige dingen te doen.

Gisteren kreeg ik een mailtje van een oud collega waarin hij over me schreef:  Leuk dat je altijd zo optimistisch kritisch bent. Kunnen we wel kilo’s van gebruiken in deze tijd. Ooit eerder schreef iemand:
Mooi zoals jij “lastige zaken” of problemen weet om te denken naar kansen. En niet vanuit armoede, integendeel! 

Poeh ik heb een klus te klaren. Op zoek naar kilo's optimistisch kritisch iets. :-). Nou ik weet er wel een paar.

Het mooie is dat de Crisis over is. Sinds 2008 kunnen we weer werken aan nuttige dingen. Er komt weer aandacht voor elkaar, macht maakt plaats voor gezag. Klinkt een beetje raar want de economische crisis woedt nog volop en dat duurt ook nog jaren ben ik bang. In mijn ogen is dat niet de echte crisis. De echte crisis was daarvoor.  De eerste misstanden bij grote organisaties  zijn aan het licht gekomen en dat is nog maar het begin. Want al die zelf verrijking  aan de top is nu wel aan het licht gekomen maar daaronder woedt het nog gewoon door. Ik kan me niet voorstellen dat organisaties alleen in de top verrot waren. Daar heb ik lang genoeg voor in grote organisaties rondgelopen. De lagen eronder deden vrolijk mee. (en dan heb ik het niet over de werkvloer) Gebruik / misbruik makend van macht en het ruilmiddel dat wij geld noemen.

De 2e kerstdag zaten de kinderen Monopoly te spelen. De eindfase ging het er weer spannend aan toe. Een van de ouders zei: ik vind monopoly wel leuk maar zodra de huizen en hotels komen vind ik er niets meer aan. Prachtig samengevat. Volgens mij kan een monopoly  spel weken duren als je de huizen en hotels afschaft. Geld met geld verdienen bah. Misbruik maken van de Meent. Als we nu eens in de loop van komend jaar geld afschaffen en eikeltjes gaan gebruiken als ruilmiddel. De overheid afschaffen als orgaan die het allemaal zo goed voor ons weet. De overheid? Dat zijn wij toch zelf? Daar werken geen oppermensen. Ook gewoon mensen van vlees en bloed met hun eigen hebbelijkheden en onhebbelijkheden. De overheid moet weer in dienst staan van de gemeenschap. Dus ook luisteren naar die gemeenschap.

Zullen we net als bij het monopoly het geld weer in de doos stoppen en over gaan naar het echte leven. Zorgen voor onze kwetsbare planeet, samen een beetje op elkaar letten. Oef dit is wel wat meer dan kilo's ben ik bang. Daar heb ik hulp bij nodig.