Menu Sluiten

Je doet er toe!

De Maya's waren slim maar toch niet slim genoeg om het eind van de wereld goed te voorspellen. De vraag blijft wel of ze dat ooit ook zo letterlijk bedoeld hadden. Het doet er ook niet toe. Voorlopig zitten we met elkaar opgescheept op deze prachtige planeet die Aarde heeft. En omdat we hier nog wel even vast zitten kunnen me er maar het beste van maken. Maar ja wat is dan het beste? Ten koste van alles en met behulp van de arbeid van anderen  (super)rijk worden en dan er van genieten. Misbruik maken van het "ruilmiddel geld" omdat je heel handig en slim wegen weet om zoveel mogelijk te vergaren. Daar is de wereld niet beter van geworden.

Wat dan wel? Als ik iets met een beter wereld wil wat moet ik dan dan? Waar begin je? "Het helpt toch allemaal niet en mijn bijdrage stelt niet voor". Tenminste dat lijkt me een verklaarbare reactie in deze complexe wereld…. Ik doe maar wat. 

En natuurlijk zijn er mensen in de wereld die het mooi weten te vertellen. De uitdrukking van Gandhi: ""Wees de verandering die je in de wereld wilt zien."is prachtig het staat er mooi, maar alles wat ik doe doet dat er eigenlijk wel toe? Ik kwam via een twitterbericht van Berdine Grashuis (@berdienegrashuis) op een artikel van Peter Heerschop. Daar las ik 

Laat ik beginnen met de bedreiging van ‘Doe ik er toe’.  De eerste bedreiging ben jezelf. Als je zelf vindt dat je er niet toe doet, dan heb je al een groot probleem. Dan kom je in de houding van ‘Maakt niet Uit’.  even verderop in de tekst  "En als ze bij een vergadering vragen wie een bepaalde taak op zich wil nemen, dan kijk je net zo lang naar de tafel totdat iemand anders al heeft gezegd dat die het wel gaat doen. Bij een bepaalde lengte van stilte zijn het namelijk altijd dezelfde mensen die zich verantwoordelijk voelen".

Deze citaten komen uit een stuk over onderwijs. Peter Heerschop is zelf leraar lichamelijke opvoeding geweest. Het stuk is geschreven voor leraren maar met heel weinig fantasie is het te vertalen naar iedereen. Natuurlijk is er altijd een kant aan werk aan wat je moet doen over regels en resultaten. Maar er is ook een kant van betrokkenheid. Daar kan je dat stapje extra zetten. Peter noemt veel voorbeelden voor het onderwijs maar ook in het dagelijks leven is er de mogelijkheid even iets extra's te doen. De glimlach en groet naar de overstekende man of vrouw terwijl je wacht voor de zebra. Of juist dat oogcontact met de persoon in de wachtende auto. Het kan voor die persoon net even dat verschil maken tussen een somber begin van de dag of een prettige start.  Je zult het in veel gevallen nooit weten maar een ding is zeker, wat je ook doet ….. Je doet er toe.

Prettige Kerstdagen.

Oh ja voor de liefhebber van Social Media het kerstverhaal in moderne uitvoering