Menu Sluiten

Blikketic

Blikketic, ooit van gehoord? Ik niet maar het schijnt een serieuze aandoening te zijn die je al op jonge leeftijd kan oplopen. Ik ken iemand die er mee behebt is en niet zo’n beetje! Nooit geweten dat er zoveel te vertellen is over blikjes. Van van Nelle, Quality street, beschuitbussen tot Droste blikken (bekend van het Droste effect). 
 
De afgelopen week was ik te gast in het "Behouden Blik" in Uithuizermeeden.We hadden er een bespreking en leuk om de verzameling te zien. Ik ken wel meer mensen die blikken en blikjes sparen. Maar dit waren er wel heel erg veel. Toch maakte het verhaal er om heen nog het meeste indruk op me. Carin heeft duidelijk een blikketic. Ze weet er boeiend over te vertellen. Natuurlijk over de blikken maar ook over de rol die de blikken speelden in de promotie van de producten. Ze weet heel mooi een koppeling te maken naar de tegenwoordige tijd waarin kinderen vaak geen idee meer hebben waar de oorsprong van een product ligt. Daarbij stipte ze een ander probleem dan, dat we de kunst van het verhalen vertellen zijn verleerd.
 
Verhalen vertellen, iets wat ik ook zo nu en dan doe. Iedere keer wel met een knoop in de maag. Het blijft een nog wat ongewone activiteit voor me. Tot nu toe vertelde ik verhalen van anderen maar daar komt verandering in. Een poosje geleden was er een wedstrijd in het schrijven van een verhaal in het Westerkwartiers, het dialect waarin ik ben opgevoed.
 
Thuis spreken we het nog dagelijks. Maar schrijven dat is toch iets anders. Ik herinner me nog het eerste mailtje aan mijn broer, raar om dat in het Nederlands te doen. Toch heb ik de pen ter hand genomen en een verhaal geschreven in het Westerkwartiers. Tot mijn verbazing zit ik bij de laatste 8 en mag ik mijn verhaal bij de finale op 3 oktober zelf vertellen. Spannend, maar ook wel leuk om te kijken of mijn verhaal mee kan komen. Misschien is het nog wel het leukst dat ik bij draag aan het in stand houden van iets wat verloren dreigt te gaan. 
 
Het verhaal van de blikken is ingoede handen. Echt een aanrader. Op internet te vinden via www.hetbehoudenblik.nl. in het echte leven Hoofdstraat 99, Uithuizermeeden