Spring naar inhoud

Oplopende betalingstermijnen kan het nog gekker?

euro-money-notesKerst is weer achter de rug en dit keer een kersttoespraak van onze koning. Het is even wennen maar ik kan me prima vinden in de boodschap. Ok het was allemaal wat stijf en gemaakt maar de boodschap zelf sluit heel mooi aan bij wat ik zie en merk wat er in de maatschappij aan de hand is. Er is een beweging van groter en groter. Alleen dan kunnen bedrijven overleven en blijven bestaan. Het is duidelijk dat er ook grenzen aan de groei zijn. Zo kan het niet doorgaan.

 

Ik moest er aan denken toen ik afgelopen week met iemand sprak over zaken en hoe de ontwikkelingen zijn. Hij uitte zijn zorgen want hij werkt bij een relatief klein bedrijf met tientallen medewerkers en zijn zorg zat er in dat een aantal grote opdrachtgevers aan het opschuiven is met betalingstermijnen. Zelf werk ik met een betalingstermijn van 30 dagen. Maar hij vertelde dat een aantal grote opdrachtgevers 45 of 60 dagen hanteren. Er is er één van inmiddels 80 dagen. Dat moest ik even tot me door laten dringen maar dat houdt in dat je de salarissen gelijk aan het eind van de maand al hebt betaald en dan nog een heel poos moet wachten voor het geld van de opdrachtgever binnen is. Klopt vertelde hij en dat moet gefinancierd worden en daar zijn banken niet happig op en trouwen zit er een groot risico aan want stel dat de opdrachtgever omvalt… dan sleurt hij dus een aantal kleine onderaannemers mee. Niet onvoorstelbaar want die oplopende betalingstermijn zijn niet voor niet.

 

Eigenlijk zijn die betalingstermijnen maar een raar fenomeen want eigenlijk wil je graag betaald worden als je iets geleverd hebt. en het gaat dus om de macht van grote opdrachtgevers. die kunnen dit soort zaken gewoon afdwingen onder het mom van als je de opdracht wilt hebben moet je wel accoord gaan met deze voorwaarden. Ik hoorde ook nog uit een andere hoek een verhaal dat het nog gekker maakt. Opdrachtgevers hanteren een steeds wisselend factuur adres want  als de nota naar het “verkeerde”  adres is gestuurd kan je de klant er op wijzen dat het verkeerd is en vervolgens gaat de nieuwe betalingstermijn in. “Spelletjes” waar soms grote sommen geld mee gemoeid zijn.  Spelletjes die nergens toe leiden niet anders dan grote bedrijven nog meer winst te laten maken.

 

Wat mij betreft zijn dit ontwikkelingen die me treurig stemmen. Eigenlijk gaat het nergens over en het leidt tot een ineenstorting van “het systeem”. Gelukkig zijn er bewegingen  zichtbaar (Zie onderstaande video) die daar tegenin gaan de video geeft dat heel mooi weer. Het geeft me een goed gevoel dat deze bewegingen aan het ontstaan zijn. Wat mij betreft kan dat niet snel genoeg vorm krijgen. 2014 wordt hopelijk een jaar waar steeds meer van dit soort bewegingen zichtbaar worden. Geen geld met geld maken, aandacht voor onze aarde en voor elkaar.

 

Wat dat betreft kijk ik met belangstelling uit naar de komende ontwikkelingen. Een nieuw jaar waarin mooie dingen kunnen ontstaan. Ik hoop jullie volgend jaar weer mee te kunnen nemen in mijn verhalen over de ontwikkelingen en bewegingen die mij interesseren.

Jullie allen een goede jaarwisseling toegewenst!!

 

3 gedachten over “Oplopende betalingstermijnen kan het nog gekker?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *