Menu Sluiten

Omslagpunt wat is het ergst wat er kan gebeuren?

Toen ik mijn eigen bedrijf begon schafte ik een paar handenwarmers aan. Leuk om te geven en niet iedereen kent ze. Een zakje gevuld met vloeistof met een metalen plaatje erin. Als je dat plaatje klikt komt er een reactie op gang die veel warmte afgeeft. Lekker voor koude handen (of andere lichaamsdelen). Het is prachtig om te zien hoe het het zakje vloeistof opeens stolt en en in een paar tellen hard wordt. Ik gebruikte die handenwarmers als relatiegeschenk. Daarop stond de opdruk: Jij en ik voelt als (Klik) Warmte

 

Die klik symboliseert voor mij ook wel het omslagpunt waarna er een totaal andere toestand komt. In mijn ogen leven we ook in zo’n tijd. Je voelt bijna dat er dingen hard aan het veranderen zijn. Ok niet zo snel als dat zakje met vloeistof maar toch wel heel snel. De bevingen als gevolg van de gaswinning is zo’n voorbeeld waarbij het heel lang ontkend is dat er een probleem is. Volgens mij zijn er nu nog maar weinig mensen die het probleem niet kennen maar er wordt nog niet echt serieus op gereageerd door de verantwoordelijke mensen. Uit een totaal onverwachtse hoek kwam er deze week een actie. De sluiting van Aldel versterkte het gevoel. Ik geloof niet dat dat op dit moment veel teweeg heeft gebracht maar het wordt zwaar onderschat. Met als gevolg dat de onrustgevoelens nog steeds toenemen. Er is maar weinig nodig, een klik, om een hele hoop in beweging te brengen. Ik stel me zo voor dat er bij een volgende beving een huis instort. Het hoeft er maar 1 te zijn. en als er dan ook nog mensen in dat huis wonen en er overkomt iemand wat,  dan komt er een beweging los waar vorige week maar een buurtrvergadering bij leek.

 

Ook de economische situatie staat voor zo’n omslagpunt. Dat kwam prachtig naar voren in de Tros Radar extra uitzending. Daarin wordt duidelijk dat het op deze manier niet goed komt en dat er straks maar iets hoeft te gebeuren of de boel stort ineen. De uitzendingen zijn zeer de moeite waard om te kijken. In duidelijke taal komt aan de orde dat het op deze manier niet goed komt. Onze ogen worden dichtgesmeerd door de premier Mark Rutte met zijn oproep om toch maar die auto te kopen. Uit zijn woorden klinkt bijna wanhoop volgens de uitzending. Er bij opgeteld dat de schulden nog steeds groeien dat maakt dat het aankoerst op een omslagpunt. Op internet zijn er talloze voorbeelden te zien waar exponentiele groei toe leidt. Daar wordt je niet vrolijk van.


Hetzelfde verhaal wordt ook verteld over de opwarming van de aarde. Veel mensen zijn er nog steeds niet uit of dit door mensen wordt veroorzaakt of niet. En dan kan je er iets aan willen doen of laat het maar gebeuren.  Ik kwam een video tegen die mooi in kaart brengt welke opties er zijn. De persoon die het presenteert gaat ook uit van een omslagpunt die we de komen 10 of 20 jaar gaan meemaken. (en de video is al 2 jaar oud).Met deze blog geef ik gehoor aan de oproep om het verhaal verder te vertellen. Natuurlijk ook aan jou stuur dat verhaal (of deze blog) even door.