Menu Sluiten

Op wie moet je stemmen? Een tip!

Vorige week was ik bij een bijeenkomst over Rijnlands organiseren. Daarbij gaat het over organiseren op basis van gelijkwaardigheid. Aandacht voor de vakman en minder om de wijsheid aan de top van een organisatie.Het werd een heftige bijeenkomst waar de meningen door de zaal vlogen. Toen de storm van woorden over was bleek de conclusie: “we weten het niet meer”. Het systeem loopt vast en niemand heeft een goede manier om er uit te komen. Want hoe kan je op een juiste manier een paar honderd mensen het ontslag aanzeggen. Terwijl het wel moet anders gaat een organisatie failliet. Hoe kan je dat als leider doen?

 

Ik zag in de de denkwijzer van René Diekstra van afgelopen zaterdag een mooie zinsnede die daar heel mooi op aan sloot: Hij noemt de fundamentele vraag waar we vroeger of later een antwoord op moeten geven: : Gesteld voor de keuze tussen onrecht te begaan of te ondergaan, wat kiezen we?

 

Een heel mooie overdenking want het is verkiezingstijd en juist politici staan vaak voor die keuze. Waar kies ik voor. Hoe dienend moet ik me opstellen? En als ik me dienend opstel hoe kan ik dan toch zorgen dat het zichtbaar is wat ik doe want je wilt natuurlijk graag ergens een stempeltje op drukken. René Diekstra schrijft: Toon me een groot fortuin en ik toon u een grote misdaad. Dit naar aanleiding van Napoleon die zijn eigen regels regelmatig aan zijn laars lapte.

 

We leven in een tijd waar er behoefte is aan leiders die samenwerking stellen boven competitie, kennis boven macht. Maar mensen  die zich zorgen maken over structurele vraagstukken laten zich zelden plaatsen op een kieslijst en worden nog minder op belangrijke functies gekozen. Ik las ergens een uitspraak van Kenneth Boulding: "De meeste vaardigheden die iemand moet hebben om een politieke machtsfunctie te kunnen bereiken hem of haar ongeschikt maken om die macht uit te oefenen".


Een mooie tip voor de komende verkiezingen. Stem dus nooit op een lijsttrekker van een grote partij. Kijk eens naar een stille harde werker die misschien niet wekelijks in de krant staat en altijd met de neus vooraan maar die dienend is, Zijn of haar werk doet en heeft gedaan. Daar heeft de maatschappij behoefte aan.