Menu Sluiten

Hoe gaat de nieuwe wereld er uit zien?

Als je links en rechts met mensen praat hoor je veel dat mensen voelen dat het allemaal niet goed komt. Vanmorgen las ik dat mijn eigen gemeente Leek € 4814,- per inwoner in de schuld staat. (x 20.000 inwoners is ongeveer € 100.000.000,-) Er staan er maar 5 gemeenten slechter voor volgens Deloitte. Wilders roept iets en een groot deel het land staat op zijn kop. Rusland annexeert de Krim, we vervuilen de aarde in een moordend tempo. The rich get richer en hebben geen oog voor wat er aan de hand is.

 

Ik ben al een poos het boek Macro Shift aan het lezen. Stevige kost. Het geeft me veel inspiratie. Het schildert een nieuwe wereld waar ik me wel in kan vinden. We zijn aan het transformeren van een wereld waar verovering, kolonialisering en consumptie centraal staan naar een andere wereld. Daarover straks meer.

 

Verovering en kolonialisering, Actueler kan het niet zijn. Gelet op Rusland en de Krim.Centraal is het bezit en dat gaat over landen, grondstoffen maar ook mensen. Naast grondstoffen en machines zijn mensen productie-eenheden. Die kan je volgens sommige mensen gewoon vervangen. Mensen koop je door bonussen, leg je vast met gouden kettingen. Maar het aller lastige uit te bannen is de consumptie. Vorige week was ik bij een bijeenkomst waar men het kwaad zocht in het Christendom. Daar waren we totaal door misvormt volgens veel aanwezigen. Hmm, raar dat niemand de vinger op een andere plek legt. We zijn ook totaal misvormd door de technologieën die behoefte van de mens aanwakkeren. Kunstmatige vraag weet te creëren en consumptiepatronen weet te veranderen: de technologie van public relations en reclame. We leven in een wereld waar vraag stimulerende beelden de behoeften van de mens aanwakkeren en met subtiele of minder subtiele middelende leveranciers van producten en diensten hun wil opleggen aan klanten. Daarmee zeg ik volgens mij geen schokkende dingen mee. Marketing gaat over het veroveren van markten.

 

Die andere wereld dan? Contouren daarvan zijn volgens sommige mensen al zichtbaar. Er zijn verschillende bewegingen zichtbaar. Bijvoorbeeld bij the Cultural Creativers. Daar is er veel over te lezen en te zien. In die nieuwe wereld gaat het over verbinding, communicatie en bewustzijn.

Verbinding en communicatie  lijken tegenwoordig te gaan over social media maar dat is wel te kort door de bocht. Het gaat er vooral om wat er zich tussen mensen afspeelt. Iets buiten onze eigen waarneming om is er iets wat ons bindt.  Dat klinkt misschien zweverig maar het is ook wel concreet te maken. Gisteren was het NL Doet waar duizenden mensen zich inzetten voor de eigen buurt. Zo zijn er veel acties in de maatschappij die maken dat mensen elkaar weer meer opzoeken.


1979106_713415625369628_1974571610_o

Deze acties gebeuren gecoördineerd, belangrijker is dat wij als gemeenschap er naar toe groeien het belangeloos te doen. Het besef is er dat we dingen anders moeten gaan doen, zo gaat het niet goed. Die zorg verbindt ons en ja we hebben de middelen om met elkaar te communiceren. Toch roepen we vaak alleen maar, Omdat we dat zo langzamerhand gewend zijn. Gisteren zat ik in een vergadering waar  vooral mannen elkaar steeds het woord ontnamen. Het lijkt wel of het steeds moeilijker wordt een gesprek te voeren waar iedereen gewoon zijn zegje kan doen terwijl anderen luisteren

 

Gelukkig kunnen we ons als mens ook boven een gesprek of situatie zetten We zijn soms bij machte ons niet alleen door emoties te laten leiden.  Dat is niet gemakkelijk voor je het weet heb je hete hoofden en koude harten.Waar zijn we mee bezig…. is dit wel leuk of nuttig? Zijn we er ons bewust van dat we iets doen op de automatische piloot, Kunnen we ons uit een emotioneel gesprek losweken. Zijn we ons er bewust van dat we deel uitmaken van een groter geheel dat we verbonden zijn met andere mensen in de straat, in de gemeente, in ons land of in de wereld. Beseffen we dat we kleding dragen die aan de andere kant van de wereld gemaakt is onder andere omstandigheden? Beseffen we ons dat bijvoorbeeld eieren van de andere kant van de wereld worden geïmporteerd omdat daar legbatterijen nog gewoon mogen.

 

Willen we dit allemaal?