Menu Sluiten

Zitten we te wachten op visionairs?

Waar de wereld op zit te wachten zijn mensen met een sterk visie! Tenminste dat was wat ik hoorde de afgelopen week. Maar iemand anders  zei er gelijk achteraan: daar ben ik het niet mee eens. Er ontstond een prachtig mooi gesprek. Over hoe de wereld op dit moment in een crisis is en er eigenlijk niemand meer is die weet hoe het zou moeten. De rijken beschermen hun bezittingen en zorgen er voor dat het armere deel steeds minder krijgt De visie is dus niet van de rijken te verwachten en de armen krijgen er niet de ruimte voor.

 

Een mooie vraag. Hebben we nog mensen nodig die ons de weg moeten wijzen? Dat is wel wat we tot nu toe als mensheid hebben gedaan. Koningen, keizers, kasteelheren, CEO’s,  priesters, dominee’s en andere mensen die boven andere mensen gesteld waren. Klopt dat wereldbeeld eigenlijk wel? Is het echt zo dat sommige mensen het recht hebben om te weten en bepalen wat goed is voor andere mensen? In het dierenrijk is dat anders geregeld. Bij mieren vissen en spreeuwen is er niet een leider en toch kunnen ze de mooiste figuren en bouwwerken maken.

 

Misschien is de vraag of we wel visionairs nodig hebben wel wat te idealistisch. Toch begin ik steeds meer te geloven dat er soms maar wat al te gemakkelijk mensen aan de kant worden geschoven. Al te snel bouwen we een beeld van iemand op. Als noordeling merk ik wel eens dat er een bepaald beeld is in het westen van een noordeling. Toen ik ooit eens een training volgde met mensen uit het hele land spraken mijn collega en ik voor de grap dialect. Na 3 week kwam een van de deelnemers bij ons zitten en was volstrekt serieus toen hij zei. Jullie komen dan wel uit Groningen maar jullie zijn niet echt dom.  Dat deed hij met een prachtig Rotterdams accent.

 

En trouwens soms zitten mensen bij toeval op posities om het voor anderen te kunnen bepalen en soms hebben mensen die posities veroverd door slim te handelen. Anderen hebben een talent voor een bepaald iets. Ik ben in mijn leven ook mensen tegengekomen die gestudeerd hebben of zelfs gepromoveerd, heel veel weten van een bepaald onderwerp maar soms toch ook wel een beetje een beperkt wereld beeld hebben. Andersom kom ik mensen tegen met nauwelijks of geen opleiding maar met een wijsheid die ik zelden bij hoger opgeleiden tegenkom.


Het is net als met voordringen in een rij. Dat wil je zelf niet. Maar andere mensen doen het wel. Maar wie geeft het recht om voor te dringen wie geeft het recht om je boven iemand anders te stellen? Hmm mooie overdenking zo op de verjaardag van onze koning. Misschien is het wel een mooie gedachte dat de koning een bevel uitvaardigt dat het bevolk met elkaar in gesprek moet gaan.