Menu Sluiten

Het moet niet gekker worden

Het is al een poosje in het nieuws. Er dreigt een verbod op de eigen moestuin. Eigenlijk begint het daar allemaal. De start van onze voedsel voorziening. Al eeuwen is de kennis om voedsel te verbouwen bij particulieren en boeren aanwezig. Iedereen in een dorp kende wel iemand die zijn eigen zadenoogst droogt om het volgend jaar er weer mee te verbouwen. Nu dreigt er een verbod te komen om die kennis nog bij particulieren boeren zelf te hebben. Dat is wel een heel vreemd bericht als je net een paar week geleden iemand vol enthousiasme hebt horen vertellen over Permacultuur.

 

Er is al langer een groeiend verzet tegen de monopolie positie van het bedrijf  Monsanto. Als je de verhalen van dat bedrijf leest word je er niet vrolijk van en als je zoekt op internet en dan de afbeeldingen bekijkt, is het helemaal angstwekkend. Het bedrijf Monsanto produceert zaden en bestrijdingsmiddelen. Die bestrijdingsmiddelen zijn erg selectief oftewel beter voor het milieu. Tenminste dat is het verhaal er achter. Maar het bedrijf dat zich zo mooi profileert zorgt er ook voor dat de zaden maar eenmalig gebruikt kunnen worden. In India heeft dat geleidt tot een heel groot aantal zelfdodingen bij boeren die overgehaald worden producten van Monsanto te gebruiken en vervolgens opgezadeld worden met hoge prijzen voor de licenties en de bestrijdingsmiddelen. Een video die een en ander uitlegt is hier te vinden.  Ook als er maar een fractie van waar is blijft het nog angstaanjagend.

 

Hoe werkt dan zo in de grote mensen wereld dat dat soort bedrijven ook alleen maar samenwerken met grote bedrijven voor de verwerking, transport en verkoop. Het lijkt erop dat alles er op gericht is dat die grote bedrijven ook de monopolie willen.

 

Dat verwerkers en vervoerders meedoen lijkt me een logisch gevolg. Dat het Amerikaanse Wallmart opduikt verbaast ook niet. Maar toen ik de afgelopen week de reclame van Jumbo  zag en het verband zag met het bovenstaande verhaal toen schrok ik mij een hoedje, Dit kan niet waar zijn en het moet niet gekker worden. Een van de grootste kruideniers in ons land pleit er voor om vooral niet zelf groente gaan verbouwen. Zelf tuinieren wordt belachelijk gemaakt en Jumbo pleit ervoor om toch vooral hun geweldige producten te kopen toch veel gemakkelijker. De verbouwer van eigen groente wordt neergezet als een sulletje.  

 

De resultaten van een eigen tuin worden belachelijk gemaakt en er worden prachtig opgemaakte schappen getoond. Maar of dat nog iets met natuur te maken heeft? Zo mooi, zo gemanipuleerd.

 

Ik zie een duidelijke relatie met de activiteiten van Monsanto: No food will be grown that we don’t own.

Ik zie bij Jumbo een soortgelijke reactie:

jumbo?