Spring naar inhoud

Dat wat we niet weten.

100176Er is een mooi Chinees gezegde “Te weten wat je niet weet, dat is kennis”. Ik moest er aan denken bij de uitzending van tegenlicht van vorige week. Het ging over fouten in software waardoor het mogelijk wordt in te breken in computers. Veel van die fouten zijn bekend. Daardoor kunnen virusscanners ook detecteren of er iets mis is met de computer. Het wordt lastiger als er fouten in programma’s staan die door mensen wel zijn ontdekt maar waar nog geen maatregelen voor zijn getroffen. Eigenlijk is het net alsof iemand een sleutel heeft verloren maar het niet heeft gemerkt. Het is dan maar de vraag wat degene die de sleutel heeft gevonden er mee doet.

 

Hackers lopen een beetje te zoeken naar de mogelijkheden of ze ergens binnen kunnen komen. Net zoals politiemensen dat ook wel eens doen. Ik las dat de burgemeester van Winsum ook mee was geweest op zo’n tocht met de politie en erg geschrokken was van waar je overal naar binnen kan lopen. Zo’n actie noemen ze een “witte voeten actie” las ik. Ze doen het met goede bedoelingen. Op zich wel grappig want je hebt “Black Hat Hackers en White Hat Hackers “de laatste hebben ook goede bedoelingen. De vraag is natuurlijk als iemand een opening heeft ontdekt na veel zoekwerk of hij of zij niet zwicht voor veel geld en dan verkoopt aan iemand met slechte bedoelingen..

 

Nu is er zeker een grote groep White Hat Hackers die tot doel hebben bedrijven te wijzen op deze openingen. Als bedrijven zelf geen actie nemen dan publiceren de White Hat Hackers het. (na verschillende verzoeken het aan te passen). Het bedrijf wordt dan gewongen maatregelen te nemen.

 

Nu zijn er een paar verschillen met het inbreken in de echte wereld. Voor inbreken in panden en woningen moet je als inbreker wel zelf aanwezig zijn. Dat beperkt het aantal inbrekers want hoeveel inbrekers wonen er in een straal van 100 kilometer van me? Ok er zijn verhalen van inbrekers uit Oost Europa maar die komen voorbij aan miljoenen andere mensen voor ze bij mijn huis zijn. Veel mensen weten het niet maar dagelijks wordt er aan de deur van de computer gerammeld. Als je kijkt hoeveel mensen proberen in je computer te komen, wat ongemerkt gaat. Als je een  speciaal  programma installeert kan je zien hoe vaak er even een poging gedaan wordt om er in te komen Soms wel honderden keren. Al die pogingen worden geautomatiseerd gedaan en het is te hopen dat de internet leverancier dat goed oppakt. En natuurlijk is er niets aan de hand als de computer uit staat maar ja je wilt de computer ook wel eens gebruiken.

 

Bij een inbraak nemen inbrekers iets mee, dat valt je onmiddellijk op. Bij een inbraak in een computersysteem nemen ze niets mee maken hooguit kopieën van de informatie of plaatsen ze een programma waarmee ze de computer kunnen overnemen. Ze kunnen ongemerkt de camera aanzetten of de microfoon aanzetten. Bij een goede hack merk je dat absoluut niet.

 

De afgelopen week luisterde ik na iemand die claimde er veel verstand van te hebben. tenminste hij riep op een gegeven moment: “ je moet me op mijn deskundigheid geloven”. Een van zijn beweringen was dat het wel veilig te maken is je moet alleen geen verbindingen naar buiten maken. Mooi bedacht maar de neiging is juist om alles met alles te verbinden. Een advies zoals de politie het ook zal adviseren “zo weinig deuren en ramen in huizen aanbrengen”. Vooral je niet bang laten praten, want hoe groot is de kans?


Er is een prachtig mooi boek over geschreven “De zwarte zwaan”. Zwarte zwanen zijn onvoorspelbaar, ze hebben een gigantische impact... en achteraf proberen we ze aannemelijk en voorspelbaar te maken.Zwarte Zwanen zijn toevallige gebeurtenissen die ons leven bepalen, van bestsellers tot wereldrampen. Harry Potter was een Zwarte Zwaan, het internet, 11 september was er een. Zwarte Zwanen liggen ten grondslag aan bijna alle belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis, politiek, wetenschap, in zaken en privé. Het boek gaat over alles wat we weten over wat we niet weten.


Ik ben geen doemdenken maar het is wel voor te stellen dat hackers op heel veel computers een programmaatje hebben geplaatst die vitale onderdelen van de maatschappij gaan aanvallen en platleggen: geen water, elektriciteit, gas, distributiebutie centra van winkels en noem maar op. Wereldwijd gebruiken grote bedrijven dezelfde software van Microsoft, SAP enz. Niet dat ik het direct verwacht maar...Het is wel mogelijk.  Dan is het wel prettig dat je in een gemeenschap woont die zelfvoorzienend is geen relatie en verbindingen naar buiten. Dat verklaart ook een beetje de opkomst van lokaal voedsel, woongemeenschappen, Coöperaties etc. Hmm die deskundige heeft toch wel een punt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *