Spring naar inhoud

De wereld zoals ik het nu zie!

Einstein

De wereld zou er een stuk beter uit zien als we een ieder dezelfde rechten en plichten konden geven. Want wat maakt dat de één zich vaak boven de ander stelt. Omdat iemand gezegend is met een sterk lichaam, een mooi lichaam of met veel intellect? Wat doen we dan met mensen die van nature zwak zijn of kenmerken van Altruïsme hebben? Ze worden vaak weggedrukt door krachtige mensen die zeggen dat ze handelen in naam van het groter geheel. En wie bepaald of het inzetten voor het groter geheel wel de daden rechtvaardigen?

 

Ik kom op deze opmerkingen omdat ik een verhaal las van Albert Einstein die in een kort Essay uitlegt hoe hij de wereld ziet. Hij vertelt dat hij zich wel honderd keer per dag beseft dat zijn innerlijke en uiterlijke leven is gebaseerd op op het werk van andere mensen, levenden en doden, en dat hij zelf steeds moet oefenen om te geven in dezelfde mate als die hij heeft ontvangen en ook nog steeds ontvangt. De idealen die zijn pad hebben verlicht, keer op keer,  hebben hem nieuwe moed gegeven om het leven blijmoedig onder ogen zien. De idealen zijn vriendelijkheid, schoonheid en waarheid.

 

Prachtig verwoord. Maar hoe zit het dan met al het geweld wat er op de wereld is? Daar heeft hij een mooi passage voor. Dit onderwerp brengt mij op het ergste: “ontsluiting van de kudde leven, het militaire systeem”, wat ik verafschuw ... Deze besmettingsplaats van de beschaving zou moeten worden afgeschaft met de groots mogelijke snelheid. Heldendom op commando, zinloos geweld, en al de walgelijke onzin die plaats vindt onder de naam van patriottisme - hoe hartstochtelijk Ik haat ze!

 

Dat maakt zijn verhaal super actueel. De acties van IS en de reacties van landen daarop. Wat maakt dat we als westen vanaf een afstand mogen bombarderen. Het militaire systeem is allang niet meer wat het was. Vroeger ging het om het beschermen van je eigen stam, dat was man tegen man. Het werd land tegen land en nu is de grens helemaal zoek. Nu zijn we de belangen van de wapenindustrie aan het beschermen.

 

Het raakt me extra omdat ik zelf ook soldaat ben geweest. Ik ben opgegroeid ben met het beeld van Jan Soldaat, als held, die zijn leven geeft voor volk en vaderland. Als kind draaide ik wel vaak een liedje wat me erg aansprak. Het was een liedje dat populair was bij piratenzenders. Het mooie van Internet is dat je veel dingen kan terugvinden,het was leuk om dat liedje weer te horen. Bij het beluisteren van het lied  merk ik op dat er nog steeds het beeld van de soldaat als beschermer van het land er bij mij diep in zit  Het doet nog steeds iets met me.

 


Dan komen weer beelden boven uit mijn jeugd en hoe simpel het leven toen was. Maar de wereld is veranderd en ook mijn beeld van oorlog. Zeker nu ik lees wat Einstein er over zegt. Zijn verhaal sluit veel beter aan bij mijn beeld zoals ik de wereld nu zie. Hoe kunnen we de mensen die verstoten zijn uit de kudde er weer bij betrekken? Vraag het aan de mensen die weggedrukt worden door de krachtigen. Zij weten het beste wat een lone wolve drijft, zij kennen het gevoel niet gehoord te worden.

 

 

2 gedachten over “De wereld zoals ik het nu zie!

  1. Catthy Azad

    Mijn inspiratiebron voor een betere wereld als ik dit verhaal lees is het boek Walden van Thoreau
    en met name de passage Blijf geen opzichter van de armen, maar probeer een van de waardigsten op de wereld te worden staat in de volgende passage geschreven en is voor mij handvat in het leven geworden:
    Ik las in de Tuin der Bloemen van Sheik Sadi van Shiraz: Zij vroegen een wijs man aldus; van de vele beroemde bomen die de Hoogste God verheven en schaduwrijk geschapen heeft, wordt geen genoemd azad, of vrij, behalve de cypres die geen vruchten draagt; welk mysterie schuilt daarin? En hij zei: elke boom heeft zijn eigen voortbrenging en geschikt seizoen gedurende hetwelk hij fris en bloeiend is; en buiten die tijd is hij droog en verdord; de cypres echter staat aan geen van deze toestanden bloot, want hij gedijt altijd op dezelfde wijze; en van dien aard zijn de azads of geestelijk onafhankelijken. Hecht uw hart niet aan hetgeen veranderlijk is; want de Diala of Tigris zal nog door Bagdad stromen nadat de kaliefen uitgestorven zijn; als uw hand veel heeft, wees dan vrijgevig als de dadelpalm; maar als zij niets weg kan schenken wees dan een azad of vrij mens, zoals de cypres.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *