Spring naar inhoud

Het paradijs of ondergang.

10592930_738598486177639_921274764247727234_n

Iedere zondagavond is de uitzending van Tegenlicht. Het programma dat zich bezighoud met toekomstige zaken die ons gaan raken. Veel van de onderwerpen zijn al eens in mijn blog voorbij gekomen, basisinkomen, verdwijnen van arbeid of hoe we omgaan met onze kleine planeet. De woensdag erop is er (ook in Groningen) de gelegenheid om over de uitzending na te praten. De Meetup. De afgelopen week ging het over Groen Goud. Hoe we de aarde uitbuiten in plaats van gebruik te maken van de natuur.

 

De bijeenkomst was in Hornhuizen op het Hoogeland. Midden in een groot agrarisch gebied. Vragen als: is de grond nog van dezelfde kwaliteit als zeg 100 jaar geleden? Of is landbouw verworden tot een bijna industrieel proces. Het leven in de bodem doodmaken en de grond gebruiken als drager waar we voldoende voedingsstoffen aan toe voegen om de plant optimaal te laten groeien. Dat laatste bleek niet helemaal het geval maar echt natuurlijk is het al lang niet meer. Door schaalvergroting is de landbouw in een soort wurggreep gekomen van grote (winkel)bedrijven die bepalen wat de prijs is. Maar ook de machines zijn gebouwd op grootschalig bewerken van akkers. Die dure machines moeten wel voldoende productie draaien dus is het een beetje een doodlopend traject. Dus is “natuurlijk boeren” niet echt een keus of je moet ook alternatieve verkoopkanalen vinden.

 

Die alternatieve verkoopkanalen zijn er wel, maar nog veel te beperkt. Als je daar met elkaar over in gesprek gaat blijkt er wel belangstelling voor te zijn. Natuurlijk was het wel een selecte groep daar in Hornhuizen. Het brede publiek lijkt het niet te raken en leeft onder een glazen stolp lijkt het wel. Het enige wat bij ons steeds terugkomt in het nieuws is de Zwarte Pieten kwestie. En natuurlijk de F16’s die bij ieder bombardement en beschieting nog meer mensen in de overtuiging drukt dat het westerse systeem ook dood en verderf zaait. IS is om bang van te worden maar straaljagers geven ook niet direct een veilig gevoel lijkt me.  Dat is waar soldaten voor zijn opgeleid. Getraind om vanuit een relatief veilige omgeving door middel van vliegtuigen en drones personen uit te schakelen. Wat zou het mooi zijn als er evenveel geld gestoken wordt in het opleiden van mensen om contact te maken.Bruggenbouwers die kunnen zorgen voor en betere wereld.

 

Want hoe raar het ook klinkt, een mens wordt voor een groot deel gevormd door de omgeving. Als ik aan een bewoner uit het  Amazone gebied vraag of hij geen moeite heeft met de 5 gekrompen hoofden die hij heeft. Dan zal hij zeggen: “ja grote moeite want mijn broer heeft er 12”.  Oftewel we worden gevormd door de omgeving als het gaat om normen en waarden. Dat geldt zeker ook voor ons in het westen. Wij streven over het algemeen bezit als het hoogste goed na. Bezit van spullen, we komen al bij elkaar als er een aankondiging is van een nieuw type telefoon. Mensen staan er midden in de nacht voor op.

 

Daar wordt de wereld niet beter van. Er is al jaren een initiatief wat een betere wereld nastreeft. Het Venus Project. Alle aspecten van een betere wereld komen voorbij. Als je de tijd hebt bekijk onderstaand video eens op je gemak. Waar kies je voor streven naar het paradijs of Oblivion? (ondergang). Kom je ook naar de Meetup?

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *