Menu Sluiten

Van wie is de schuld?

Kerst is weer achter de rug en tijd om een blog te schrijven. De regelmaat is er wat uit. Het is geen gebrek aan onderwerpen maar meer gebrek aan tijd. Zo tussen kerst en oud en nieuw een mooi moment om een onderwerp aan te snijden over de toekomst. Waar willen we met elkaar naar toe?

 

Een paar weken geleden was ik bij een voorstelling “Door de bank genomen”. Een voorstelling over geld, hoe het wordt gemaakt en wat het tot gevolg heeft. Ontluisterend!! Helemaal nieuw is het onderwerp niet voor me. Het afgelopen jaar was ik ook al eens bij een voorstelling van Dette Glashouwer. Ze gaf een prachtige voorstelling ook over geld. En natuurlijk was ik ook nog bij een bijeenkomst over alternatieve betaalmiddelen. Één ding is me wel duidelijk geworden: geld is maar een illusie en het heeft heel veel te maken met schuld. Banken handelen in schuld. Als je een lening wilt kan dat, dan maken ze gewoon geld over. Geld wat ze zelf ook niet hebben. Ze zetten gewoon op je betaalrekening een bedrag achter je naam. En tegelkijkertijd heb je een schuld bij de bank. Ze vragen er rente voor en als je alles terug hebt betaald (met rente) is de rekening vereffend. Dat alles met geld wat ze niet hebben. Tegen dat creëren van geld door de banken is er een initiatief gestart. Er is meer over te lezen via www.onsgeld.nl. Daar kan je een oproep tekenen om een maatschappelijk gesprek te starten over geld creatie. Er is ook meer over te lezen via deze link

 

Al langer heb ik het gevoel dat al die schulden die in de wereld gemaakt worden ergens opgevraagd kunnen worden. We laten onze oren dus hangen naar een onbekende macht.

 

Kan het ook anders? Ja natuurlijk. Als we een nieuwe maatschappij maken waar geld waar rente over wordt geheven niet het centrale thema is. Een maatschappij die als het ware opnieuw vorm gegeven moet worden. Een soort Utopia maar dan zonder de camera’s die deel uitmaken van dat oude systeem. En dat kan want er zijn al een aantal plaatsen op de wereld die lijken te werken via dit systeem. Een van de bekendste is Sekem in Egypte. Maar ook in Spanje is er zo’n initiatief. In Nederland is er ook veel beweging rond dit thema..

 

Tijdens de kerst kwam ik in gesprek hoe een nieuwe maatschappij er uit zou moeten zien. We hadden het over een maatschappij waar iedereen mee doet en eventueel mensen uitnodigt om me te doen. Niet iedereen heeft dit ideaal beeld. Soms zijn mensen gehecht aan een eigen omgeving en het liefst zonder inmenging van anderen. Dan wordt het past echt interessant. Want als het minder gaat met zo iemand wordt wel verwacht dat de gemeenschap voor hem of haar zorgt. Als je veel geld hebt lijkt dat niet zo'n probleem. Maar wat als geld een andere rol krijgt? 

 

Wat dat betreft had de koning wel een mooie kersttoespraak: Eenheid in verscheidenheid. Binnenkort ga ik op bezoek in Sekem in Egypte en hoop daar te zien hoe het daar werkt.

Hieronder staan een paar Youtube filmpjes die nog wat achtergrond geven.  Mooi om het volgend jaar mee te beginnen.

 

Een mooie jaarwisseling!!!