Menu Sluiten

Stille Willie's gevraagd

imagesVorige week volgde ik de 2e module van de training Sociocratie. Dat vraagt vaak om uitleg want lang iedereen kent het begrip. Het gaat over “iedereen betrekken”. Niemand uitsluiten. Je neemt als groep pas een besluit als niemand tegen is. Het kan zijn dat iemand zegt “ik denk er anders over maar ik ik kan er mee leven”.

 

In ieder geval wil je iedereen gehoord hebben naar zijn of haar mening. De gedachte er achter is dat je geen tegenstand wil. Dat gebeurt bijna altijd bij een democratische beslissing. Als je een besluit neemt waar 60% voor is dan is er grote kans dat er ook een grote groep tegen is en ook zal proberen alsnog het gelijk te halen.

 

Maar het gaat ook over het luisteren naar iedereen. Het betrekken van andere denkwijzen maakt dat er juist rijpere beslissingen worden genomen. In een groep zijn er ook altijd mensen die weinig inbrengen, vaak omdat ze overschaduwd worden door anderen. Het zijn de “Stille Willie’s. Juist die mensen weten vaak heel goed hoe dingen geregeld moeten worden. Ze luisteren veel, vaak ook te verlegen iets te zeggen. Persoonlijk denk ik dat het de oplossing is voor veel problemen, mensen niet uitsluiten.

 

Want het is mooi als je aan deel uitmaakt van de groep die het voor het zeggen heeft. Als je het gevoel hebt dat je deel uitmaakt van de good guys. Je voelt je gesterkt want de meerderheid denkt er zo over. Dat zie je al bij kinderen. Het is cool om bij de populaire groep te horen. Je ziet het bij het winnende team (laten we het maar niet over voetbal hebben). Bij democratie zit het er ook in gebakken. Er zijn winnaars en verliezers. Dat kunnen we iedere dag in de politiek zien. Kan de coalitie steunen op de meerderheid dan wordt er niet of nauwelijks geluisterd naar anderen.

 

Maar wat als de meerderheid op grond van beelden een overtuiging heeft die misschien wel eens niet goed voor het geheel is. Zelfs nu met internet is het lastig om je een goede mening te vormen over zaken. Als je verhalen van Poetin hoort over Amerika heb ik vaak het gevoel hmm zo kan je het ook bekijken. En we hebben in Nederland zo ook onze twijfels over de rol die Amerika neemt in de wereld. Want waardoor gaan al die mensen op vlucht? Ik zou ook op de loop gaan voor bombardementen. Ik las ergens dat er al langer een grote groep mensen in Syrie onderweg is. Overbegrazing en woenstijnificatie zorgden al jaren geleden voor een vlucht naar de stad. Toen waren er al veel mensen op drift.

 

 

En komen groepen mensen uit die regio onze kant op. Daar ligt dus een opdracht oor ons om ze niet uit te sluiten. De komende zondag gaat de uitzending over "Gimme Shelter". Wat jij kan doen?  

Donderdag de 22 kan je er over in gesprek in de wolkenfabriek.

Je bent van harte uitgenodigd