Menu Sluiten

Ben ik een Don Quichot?

Vorige week hebben we Don Quichot gezien in Martiniplaza. Het was een leuke avond uit, maar blijkbaar weinig gewaardeerd. Want er waren een aantal voorstellingen geschrapt en het was bij ons lang niet uitverkocht. Zelf vond ik het een bijzonder mooie voorstelling met voldoende raakvlakken met de huidige tijd.

Over Don Quichot
Don Quichot wie kent het verhaal niet? Het is een boek uit 1605 (deel 1). Daarin wordt Don Quichot beschreven, een dolende ridder die door niemand serieus wordt genomen. Hij ziet windmolens aan voor reuzen die hij wil bestrijden, hij wordt voor gek werd verklaard. De schrijver Cervantes schrijft 10 jaar later deel 2 waarin hij DonQuichot speelt in een toneelspel. De metafoor van “de wereld is een schouwtoneel” wordt hier letterlijk waar. Daardoor lijkt de wereld vaak gekker te zijn dan Don Quichot zelf. (Deze korte samenvattting is deels van Wikipedia.)

Wat is er mis?
Persoonlijk heb ik me altijd een beetje verbonden gevoeld met Don Quichot. Regelmatig zeg ik tegen mensen “de wereld is gek geworden”. En bijna altijd beamen mijn gesprekspartners dat. Want wees eerlijk er klopt op veel fronten zaken niet. Een korte opsomming: De stook van biomassa wat vanuit de hele wereld wordt aangevoerd, hele bossen worden er voor gekapt? Of elektrische auto’s die eigenlijk lopen op steenkool (of op aardgas) want uiteindelijk wordt daarmee de stroom opgewekt. 15% was in 2022 duurzaam opgewekt. Het vaccineren van mensen onder de 60 jaar die geen enkel gevaar liepen. Boeren die minder mest mogen uitrijden vervolgens dit vervangen door kunstmest. Kunstmest waar veel aardgas voor nodig is om te maken.
Nog meer!
Ik kan nog wel even doorgaan: scholen die functioneel analfabeten opleveren. Steden die onbereikbaar worden gemaakt. Het spoor wat niet meer onderhouden kan worden omdat er geen goed opgeleide mensen meer zijn. Media waarin nog nauwelijks een afwijkende mening is te horen. En als die er wel is, gelijk er een stempel van extreem rechts op gedrukt wordt. Waar is gewoon rechts gebleven? Hoeveel academisch geschoolden moeten we nog hebben? Nederlandse universiteiten waar hordes buitenlandse studenten studies volgen. Ze krijgen vaak les in steenkolen engels gegeven worden door een Nederlandse docent. Jongeren die nog op hun 30e nog thuis wonen. 
Mijn droom
Ik ben nog echt niet uitputtend maar laat ik maar ophouden voor ik ook een stempeltje opgedrukt krijg. Ik droom van een wereld waarin gewerkt wordt aan vrede. Dat jongeren na hun 20e het huis uit kunnen en kinderen die praktisch zijn gewoon een vak leren door met hun handen te werken. Iemand die anders geaard is zich thuis voelt in onze maatschappij. Kinderen nog kind kunnen zijn en zich mogen ontpooien, zich niet hoeven te persen in een sjabloon die door de overheid is gemaakt. Ik droom van een overheid die ten dienste staat van de burger.
In gesprek
Aan het eind van de voorstelling roept Don Quichot: “Ben ik gek, als ik het leven zie zoals het zou kunnen zijn?”  Dat is me uit het hart gegrepen. Kijk je er anders tegenaan? Dat kan en mag natuurlijk! In dat geval wil ik graag met je in gesprek. Bijvoorbeeld een eind wandelen. Lees dan ook even mijn vorige blog en bekijk de video’s die daarbij horen.