Spring naar inhoud

Connecting the dots

Vandaag is er de bijeenkomst over "connecting the dots". Zie ook voor het programma www.connectingthedots.nl
Rond de 100 mensen zitten in Hampshire Plaza bijeen om te vergaderen over Breedband.
Voor de pauze was er een spreker van het ministerie. Aan het begin van de bijeenkomst durfde ik nog niet live te bloggen omdat het nog niet geaccepteerd lijkt om met de laptop op schoot te zitten tijdens een bijeenkomst. Trouwens op internationale bijeenkomsten is het al lang geaccepteerd. En 2 weken geleden bij web 2.0 was het ook geaccepteerd dus waarom dan niet bij een bijeenkomst over breedband in Groningen 🙂
Allereerst was er een beetje een tegenvaller want Mark Frequin was verhinderd en zijn plaats werd ingenomen door Jos Huigen. Jos had een bekend verhaal en hij wist aan te kondigen dat Google naar Groningen komt. Wij noordelingen weten dat Google er al is.
De stelling namens het ministerie is, dat de markt het werk moet doen. Het is nu aan de gebruiker.
Nederland breedbandland hield er een verhaal over "de witte raven vliegen uit" Oftewel het NBL (Nederland Breedband Land) wil de best practices opschalen en vermenigvuldigen met bijvoorbeeld een factor 20.
Er is ook uitgebreid stilgestaan bij vraag bundeling en de resultaten ervan. Die hebben een behoorlijke invloed gehad op de prijs omdat marktpartijen merkten dat ze door de vraagbundeling omzet dreigden te verliezen. Dat de 2 dominante marktpartijen in het noorden elkaar niet echt bijten is wel duidelijk. Tijdens deze bijeenkomst zitten de boegbeelden van KPN en Essent (@home) keurig naast elkaar, heel gemoedelijk. Mooier kunnen zet niet uitbeelden.
Vervolgens was er een verhaal over "Waar blijven ze nou die breedband diensten?" Een leuk gebracht verhaal over de webservices. Maar ook een oproep aan de zaal die niet erg sterk over kwam:
Ik kan u adviseren om er toch maar even een paar uur aan te besteden ga eens op internet en dan ziet u veel diensten: Het wemelt van de diensten.
Toen keek ik eens met andere ogen naar de zaal: 4 dames en rond de 100 mannen in pakken. Ik zit op de gemiddelde leeftijd (met mijn 50 jaar) en ben één van de 10 mannen die niet in het pak zit. Heb ik vanmorgen toch verkeerd ingeschat toen ik alleen in mijn overhemd de deur uit ging.
Willem Reek van de Gemeente Sneek heeft een mooi verhaal hoe de streek rond Valencia in Spanje optimaal gebruik maakt breedband diensten. Ze maken onder andere gebruik van de Europese Kaderprogramma's om zo de burgers gebruik te laten maken van nieuwe diensten. Ziet er heel goed uit. Dit zou ook voor het noorden kunnen werken. Alleen hoe kunnen we de uitdaging van Europa en de uitdaging van het noorden kunnen laten samengaan?
Willem houdt ons een mooie uitdaging voor.
Lunch!!
Na de lunch zijn er 3 parallel sessie. Ik heb gekozen voor "Leefbaarheid en het platteland". Paul van Aalst van Nederland breedbandland geeft een aantal voorbeelden van projecten. Er worden 10 kleine locaties door het land initiatieven genomen om standaard oplossingen te krijgen voor deze kernen. Bijvoorbeeld van woonzorgzones naar woonservicezone. Dus niet alleen ouderen en "zorgbehoeftigen" maar ook die diensten aan jongeren te verstrekken.
Ik zie veel voorbeelden die ik ook een aantal maanden gezien heb op de landelijke bijeenkomst van Nederland Breedbandland in Den Haag een aantal maanden geleden. Maar uiteindelijk zijn dit ook de regio bijeenkomsten.
Geert-Jan ten Brink wethouder van Aa en Hunze geeft daarna een presentatie over de ontwikkelingen in zijn gemeente. Vanuit een rapport "Thuis op het platteland" (jan. 2006) heeft hij het over "Welzijn op het platteland". In zijn gemeente hebben ze een aantal proeven en Geert-Jan geeft een overzicht. Hij had een aantal mooie eye openers. Tegenwoordig worden er veel camera's geïnstalleerd voor zorg toepassingen. Het probleem is alleen dat die camera's geplaatst worden vanuit een aanbod optiek. De zorgaanbieders zijn vaak de drijvende krachten erachter. Je zou er juist voor moeten pleiten dat al die camera's ook gebruikt gaan worden worden voor andere doelgroepen dan zorg alleen. Bijvoorbeeld jongeren.
Daarna een verhaal over het initiatief Kultürhüs. Een concept wat zijn oorsprong vindt uit Scandinavië.
Een plaats in een stad waar mensen allerlei activiteiten kunnen ontwikkelen. Samen met verenigingen en andere instanties. Toch blijft er bij mij het gevoel hangen dat het een erg centraal gestuurd verhaal is. Met name opmerkingen als met moet zich voegen in het concept. Ik ben benieuwd hoe zich de dingen ontwikkelen.
Thuis gekomen en de dag nog even terugblikkend bekruipt me toch het gevoel dat de overheid heel graag breedband wil stimuleren en daar nog niet echt de modus voor heeft gevonden. Gedurende de dag klonk het heel vaak we moeten gebruikers voorlichten of het moet heel vaak verteld worden. En de markt moet gestimuleerd worden. Maar tegelijkertijd ook opmerkingen als we moeten natuurlijk goed meten en evalueren of onze aanpak wel werkt en de ontwikkelingen monitoren.
Daar zit volgens mij toch een beetje de kneep. De huidige ontwikkelingen komen vanuit de gebruiker en laten zich niet echt sturen.

5 gedachten over “Connecting the dots

 1. theo

  U schrijft: Nederland breedbandland hield er een verhaal over “de witte raven vliegen uit” Oftewel het NBL (Nederland Breedband Land) wil de best practices opschalen en vermenigvuldigen met bijvoorbeeld een factor 20.''
  Deze zin is voor mij als een zin in het Swahili.

 2. Jan Hut

  Hallo Theo,
  Ik kende de uitdrukking witte raaf ook maar half. Het betekent een zeer zeldzame verschijning. (moest ik ook even opzoeken)
  Er zijn maar weinig goede voorbeelden van breedband toepassingen. Dit fenomeen wil Nederland Breedbandland dus toepassen op een veelvoud van plaatsen. En noemen dit "de witte raven vliegen uit"
  Ik zag dat de presentatie de vorige keer door iemand anders is gegeven. Waarschijnlijk is door de spreker van vandaag de essentie ook niet helemaal duidelijk. Dat is altijd het gevaar als je een presentatie gebruikt die je niet zelf hebt gemaakt.
  Het live bloggen is een vak apart heb ik gemerkt. Maar het is wel leuk om te doen. Er zijn voldoende momenten om even wat te tikken.
  Ik hoop dat dit wat duidelijkheid geeft.
  Jan
  de presentatie is na te kijken via:
  http://www.connectingthedots.nl/congres.php?template=index3&node=84&subnode=94&subsubnode=110#

 3. cruijs

  De overheid en internet. Deze combinatie vind ik nog altijd niet samengaan. In mijn optiek is de overheid altijd net te laat met de laatste ontwikkelingen en hoe moeten zij dan breedband promoten? En als er dan iets gepromoot wordt, dan bekruipt mij het gevoel van: ai, knullig uitgevoerd, gemiste kans.
  Terwijl ik dit schrijf doe ik dit uit gevoel, dus ik probeer wat voorbeelden te bedenken.
  Neem de verkiezingen van vorig jaar. Een speciale website over de kabinetsformatie; alleen abonneren via een email nieuwsbrief, geen RSS. Toch maar gedaan, maar wat bleek? Via de RSS van andere nieuwssites had ik alles al gelezen en dan kreeg ik later nog een email... direct afgemeld.
  De Belastingdienst en DigiD. De DigiD was/is een persoonlijke code, maar wat bleek, je kon je aangifte ook doen met de code van de buurman. Dus de code is niet eens gekoppeld aan je BSN or whatsoever, ik geloof het nog steeds niet. En de Belastingdienst heeft nu weer een fout gemaakt met de aangiftes van ondernemingen. Dit hebben ze aan zichzelf te wijten en door bureaucratische besluitvorming zitten ze nu met de gebakken peren.
  Er zullen vast ook succesvolle overheidszaken zijn, maar deze zijn mij niet bekend. Dus het beeld dat de gebruikers de huidige ontwikkelingen bepalen, heb ik ook. Voordat de overheid breedband kan promoten moeten ze wel weten waarover ze het hebben.

 4. Jan Hut

  @ Cruijs
  Je heb helemaal gelijk. Ook wel begrijpelijk dat de overheid er achter aan loopt. Maar dan is het inderdaad een beetje raar dat juist de overheid probeert breedband te stimuleren. Vandaar dat het initiatief Nederland breedbandland veel steun krijgt van de overheid. Maar het blijft wel de overheid dit bepaald welke initiatieven steun krijgen en dat zijn dus vaak de projecten die passen in hun denkkader. Per definitie behoudend. Bedankt voor het benoemen van deze tegenstelling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *