Spring naar inhoud

De spin en de zeester

seafish.gifHet is inmiddels ruim een week geleden dat ik de Nextweb bijeenkomst bezocht. Ik kan me niet herinneren dat een bijeenkomst zoveel "food for thought" bij mij heeft opgeleverd. Niet dat ik nu zoveel nieuwe dingen heb gehoord maar veel meer in de samenhang waarin het werd gebracht.
Allereerst blijft bij mij het gevoel hangen van, dat zaken doen met het web draait dat alleen maar om reclame. Bijna alle startups waren op dat model gebouwd. Netvibes was wat dat betreft een uitzondering zij stellen een omgeving voor zonder reclame. Toch blijven heel veel toepassingen en vernieuwingen leunen op inkomsten uit reclame.
Blijkbaar is het moeilijk nieuwe business modellen te vinden anders dan het verkopen van abonnementen of inkomsten uit reclame. Het is nog steeds lastig om microbetalingen te kunnen doen. Toch zie ik wel een toepassingen die verschrikkelijk handig zijn en waar ik best (een klein beetje) geld voor over heb. Bijvoorbeeld het omzetten van een AVI filmpje naar een MPEG formaat heb ik laatst via het Internet gedaan. Daar had ik best een paar dubbeltjes voor over gehad. Zo vaak komt dat niet voor. Het was een internationale site en ik kan me voorstellen dat er honderden zo niet duizenden van deze omzettingen per dag gebeuren en dan wordt het opeens een lucratieve handel. Maar hoe verreken je deze kleine bedragen?
Tijdens de Nextweb was er een presentatie over Indentity 2.0. In die richting ligt de oplossing. Als ik maar aan kan tonen dat ik echt ben wie ik zeg dat ik ben dan is er ook wel een instantie die het bedrag wil voorschieten. Vergelijk het met een bank of creditkaart maatschappij. Ik stop de kaart in een automaat en zij willen de kosten wel voor mij betalen omdat ze zeker weten dat ik de eigenaar van die kaart ben. Op internet is dat nu nog niet vertrouwd. Zodra er nog fouten zitten in dit systeem zullen er grote groepen misbruik van gaan maken.
Iets wat niet nieuw is want ook betaalautomaten worden nog steeds getest op veiligheid en nog steeds weten mensen daar misbruik van te maken. Alleen daar moet je wel naar toe en dat maakt al gelijk dat de potentiële groep misbruikers kleiner is dan bij internet waar nagenoeg de hele wereldbevolking bij kan.
De laatste presentatie van Nextweb ging over organisatievormen.
Een zeer onderhoudende presentatie van Rod Beckström. Rod trok de parallel tussen een spin en een zeester enerzijds en een centraal geleide versus decentraal geleide organisatie anderzijds. Al-Qaeda is een voorbeeld van een decentraal georganiseerde organisatie. Er is wel een boegbeeld maar de cellen opereren autonoom. Evenzo de opensource scene. Daar tegenover staat een centraal georganiseerde organisatie. Zodra er in een centraal geleide organisaties iets gebeurd heeft dat gevolgen voor de hele organisatie. Bij een spin is dat net zo trek maar eens een poot uit het lichaam van een spin en de spin zal rondjes gaan lopen. Een groot verschil met een zeester. Een verwijderde poot van een zeester groeit weer aan en als alle poten worden verwijderd groeien aan ieder van de poten weer een nieuwe zeester.
Decentrale organisaties die samenwerkern met een sterke filosofie zullen op de lange duur centraal geleide organisaties overleven volgens Rob.
Ik kijk uit naar the next web editie 2008!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *