Menu Sluiten

Het forum

Het waren 5 erg leuke dagen in Barcelona. Samen met je dochter door zo’n wereldstad dwalen heeft wel iets. De Ramblas, Antoni Gaudi, Olympische herinneringen, alles maakt dat Barcelona een Wereldstad is. De metro brengt je in no time van de ene plaats van de stad naar een totaal andere. Onze start was wel erg vertekenend want de spoorwegen hadden alles overhoop liggen. De reis van het vliegveld naar het centrum had veel oponthoud, de vele stewards op de stations waren wel behulpzaam maar het was een chaos. Later maakten we kennis met de Metro en dat was een geweldige ervaring.
Ik schreef al over onze ervaringen in een easy internet gelegenheid. Ik dacht dat ik eerst een 40 werkstations telde maar later telde ik een rustig en toen waren het er 80. Prima verbinding en wel grappig was dat bij het uitloggen Stelios ons bedankte met een boodschap voor het gebruik en tot slot de opmerking: “vergeet je rommel niet mee te nemen”.
We hebben nog een poos aan het strand gezeten, het was nog net strandweer. Daarna even wezen kijken bij het Forum van Barcelona. Een erg groots opgezet haven / strand / concertpodium / voorlichtingscentrum. Veel heel veel beton en trappen. het deed me denken aan de Euroborg en omgeving. Het was veel groter maar dat mag ook want Barcelona is ongeveer 30 keer zo groot als Groningen. Ze hadden er ook een Forum een voorlichtingscentrum over de geschiedenis van Barcelona. Een groots opgezet gebouw met veel foto’s en maquettes over de stad. Met als doel informatie te verstrekken. Ik hoop niet dat dit een voorbeeld is voor het Groninger Forum want er liepen meer personeelsleden rond dan bezoekers. Het was een nationale feestdag toen we er waren dus ik kan er niet helemaal een oordeel over vellen maar het oogde wel verlaten. En ik had niet het gevoel dat het de dag ervoor anders was.
Nu ik terug kom lees ik dat Kees van Twist weggaat en dat er vragen rijzen of het nu wel goed komt met het Groninger Forum nu de grote inspirator vertrekt. Er is natuurlijk een groot verschil. Het Groninger Forum komt in het centrum en dat in Barcelona ligt erg uit het centrum. Ik vraag me af hoeveel steden beschikken over een “Forum” met een soortgelijke doelstelling.
En natuurlijk blijft Gaudi je bij, met name de Sagrada Família. Aan deze tempel wordt als sinds 1881 gebouwd en er moet nog iets meer aan gebeuren dan een likje verf en een bezem er door heen. Oftewelhet is nog niet half af. Wat er inmiddels wel staat is erg imposant en alleen al het feit dat men na al die jaren er nog volop mee bezig is zegt iets over het unieke. Ergens deed het me denken aan het gebouw van de gasunie. Dezelfde pilaren die vertakken. Maar nu begin ik me wel op heel glad ijs te begeven want ik heb geen bouwkundige achtergrond. Voor mij waren er 2 duidelijke lijnen naar Groningen. Maar qua schaalgrootte natuurlijk niet te vergelijken. 5,1 miljoen inwoners in Barcelona. 0,18 miljoen in Groningen. Voor iemand die is opgegroeid en woont in een dorp is het veel. Het was erg leuk maar ook wel weer goed om thuis te zijn. Vanmiddag gefietst in de omgeving en dit is toch wel echt mijn thuis.
Oh ja en ik kan het niet eens zijn met Maxima, Gemma en ik herkenden de Nederlanders vaak al op afstand en dat waren er wel heel erg veel.

Powered by ScribeFire.