Spring naar inhoud

Banen en nog eens banen

image_109.jpgDe afgelopen week was er in het kader van de branche weken de ICT arbeidsmarkt georganiseerd door het CWI en het ICT platform. Dit hadden we al langer op het verlanglijstje staan. Uiteindelijk is het CWI door de loop van de jaren een partner geweest van het ICT platform. Ik kon slecht inschatten wat de belangstelling zou zijn. Er waren 15 bedrijven die zich hadden aangemeld om voor het "gigantische bedrag" van € 100 een stand te hebben. Sommige bedrijven konden (of wilden) niet meedoen maar stuurden wel een recruiter die er vrij rondliep.....
Toen ik rond 4 uur aankwam was het een lekker drukke bedoening, volop gesprekken en er was een verschrikkelijk leuke sfeer. Die drukte was er al vanaf 2 uur hoorde ik. Het was dus een zeer geslaagde actie. Er was een bedrijf wat met 30 CV's weg ging. Het blijft natuurlijk altijd de vraag hoeveel mensen echt een baan er door krijgen maar gelet op de reakties echt geslaagd.
De afgelopen week haalde mijn oude werkgever Atos Origin het Dagblad van het Noorden doordat de werknemers gingen staken voor een betere CAO. Uniek voor de IT branche stond er in het dagblad want Atos Origin schijnt het enige bedrijf te zijn met een eigen CAO. Onder de kreet "boter bij de Vis, NU" gingen mijn oud collega's de staat op. Het was wel leuk om te zien dat het voor het gebouw plaats vond waar mijn laatste werkplek was. Eemsgolaan 5. Verder was er te lezen dat er achter de ramen van de 3e verdieping managers te zien waren (volgen de krant) die tijdens de staking ook niet al te veel staken.jpgwerk verrichten. Nu is het wel erg toevallig dat het gaat om de derde verdieping waar mijn flexplek zich ergens bevond en inderdaad zat de baas van mijn baas zoals dat zo mooi heet aan de wegkant . Dus de krant is op dat punt goed ingelicht. Een beetje een wrang detail dat er juist een spandoek hangt van "Succesvol in regio Noord, gewoon een kwestie van de juiste mensen".
Maar als de krant goed is ingelicht dan maak ik me wel zorgen want er staat te lezen dat er 1300 Noordelijke ATOS medewerkers zijn. Oei dat waren er een paar jaar geleden nog ruim 1900. Het kan zijn dat de krant mis is maar ik kan me van mijn laatste maanden herinneren dat er een groep mensen uit India rondliep. Die waren over om kennis op te doen om daarna het werk mee te nemen naar India het zogenaamde Offshoring. Even Googlen leert dat Atos Origin India vorig jaar aankondigde dat ze in India binnen 3 jaar willen groeien van 1500 naar 5000 medewerkers. En India is niet het enige land waar Atos Origin werk naar toe brengt. Volgens datzelfde artikel heeft Atos Origin ook offshore locaties in Brazilie, China en Marokko.
Ik hoop dat het dagblad het mis heeft en dat zou best kunnen want er staat in het artikel dat er 900 mensen werken voor Atos Origin in Nederland, dat zal een tikfout zijn want dat waren er tot voor kort 9000. Maar helemaal gerust ben ik er niet op.

3 gedachten over “Banen en nog eens banen

 1. oud ips er

  Ik was een beetje verbaasd over je opmerking aangaande de terugloop van personeel van 1900 naar 1300 mensen in het Groningse. Als oud medewerker van Atos Origin en net als jou ook vertrokken bij IPS is het misschien goed uit te leggen waar het volgens mij bij Atos in de eerste plaats om gaat.
  Atos is niet alleen bezig met offsouring maar ook met insourcing. Grote contracten die worden afgesloten met bv Nuon, Kpn, Ing, enz.waarbij bv het server en werkplekbeheer wordt overgenomen en waarbij de mensen van rechtswege bij Atos terecht komen.
  Iedereen met minimaal lbo en economie in zijn/haar vakken pakket snapt dat je met het toepassen van slimme technieken op een gegeven moment wel heel veel mensen krijgt die je niet allemaal bij IPS ( het interne uitzendburo van Atos) onder kunt brengen. Het gaat hier te ver om deze systematiek hier helemaal uit de doeken te doen maar vast staat dat Atos in de toekomst alleen maar minder mensen op de loonlijst heeft. Dat Atos zijn geheime loonlijstje niet openbaar wil maken daar kan ik mij nog wel iets bij voorstellen. De samenstelling van beloning is voor een groot gedeelte gebaseerd op insource contracten die met de insource partner worden afgesloten. Dat zal voor bv KPN anders liggen dan bv voor ING om maar is wat te noemen. De eerste 5 jaar zullen de overgenomen mensen een geleidelijke afbouw krijgen die tot doel heeft de salarissen binnen het Atos loongebouw gelijk te trekken met andere groepen die zijn overgenomen. Het inzichtelijk maken van deze lijstjes betekend heel concreet dat de basis om te onderhandelen met toekomstig insoure gegadigden transparant wordt wat belemmerend kan werken. Ik denk dat in Utrecht toch wel een probleempje is ontstaan hoe hier in de toekomst op geanticipeerd moet worden. Feit blijft dat Atos alleen maar minder mensen op de loonlijst krijgt te staan. In Utrecht zitten de heren zich nu suf te piekeren hoe hier op een slimme manier mee omgegaan moet worden. ( ze moeten aan het werk haha ). Heb inmiddels in de wandelgangen vernomen dat het HD ontruimd moet gaan worden dus ben benieuwd waar deze mensen nu weer terecht gaan komen. Servers gaan naar Eindhoven en misschien kun je ook mee verhuizen naar het Eindhovense om vervolgens weer te verhuizen naar Utrecht en anders ook maar naar IPS en dus allemaal naar het transition career center want de banken zijn al bezet bij IPS Noord.

 2. Jan Hut

  @Hoog
  Klopt daar loop ik ook regelmatig tegen aan. Kromme constructies en getallen die niet kloppen. Nu ben ik zelf ook maar matig taalkundig onderlegd dus durf ik daar niet teveel van zeggen. Als ik soms stukje van mezelf terug lees zie ik soms knoeperds van fouten. Maar van 1900 naar 1500 zou best wel eens waar kunnen zijn gelet op de volgende post van Oud IPS-er.
  @ oud IPS-er,
  volgens mij kunnen we een community oprichten "oud IPS-ers". Zeker een met oud Atossers.
  Natuurlijk herken ik jouw verhaal en kan me er ook wel in vinden. Het feit dat ik niet meer werk bij Atos komt omdat ik mij niet kan vinden in de jouw beschreven werkwijze. (ik ben het dus met je eens) Maar waar ik wel van schrik is dat de terugloop zo hard schijnt te gaan. Als CSM sluit met net zoveel banen houdt dat dagenlang de media bezig. Dit is sluipend. Hup dagblad doe daar eens wat aan.
  Maar ach er zit ook wel een positieve kant aan. Er werken over het algemeen fantastisch leuke, betrokken mensen bij ATOS Origin in Noord Nederland. "Het bedrijf" probeert dit maximaal uit te buiten. Noord Nederland heeft daar niks aan, Parijs des te meer. Iedere bekwame medewerker die een overstap maakt en actief wordt voor bedrijven en instanties, die zich hard maken voor het noorden, is winst. Misschien is het wel even lastig want het is wel een "gouden ketting" waar de meesten mee vast zitten. Tot nu toe spreek ik alleen collega's die het voelen als bevrijding. En voor mezelf? Het is geen geheim dat Atos Origin nooit echt mijn bedrijf is geweest. Maar we hebben er samen wel het beste van proberen te maken. Ik kon mijn gevoel compenseren door mijn voorzitterschap van het Derdewereldfonds en het ICT Platform. Daar ligt mijn hart wel.
  De scheiding voelt ook bij mij wel als bevrijding, maar ik mis de collega's nog wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *