Spring naar inhoud

Digitaal lintje

Het loopt weer tegen Koninginnedag en de lintjesregen is weer neergedaald. Ieder jaar worden mensen weer in het zonnetje gezet voor hun bewezen diensten. Een prachtig mooi iets want zeker in de lagere gangen zie je mensen die soms al jaren lang belangeloos zich inzetten voor allerlei vrijwilligerswerk. Hoe hoger je komt des te minder waarde er voor mijn gevoel er in dat lintje zit. Ministers, burgemeesters, ambtenaren die het 40 jaar hebben volgehouden, zangers of andere bekendheden. De laatsten hebben vaak al lang in de schijnwerpers gestaan. Voor mijn gevoel hebben die voldoende beloning gehad. Vaak maken ze zich ook op een andere manier verdienstelijk voor de maatschappij maar heel erg van onder de indruk ben ik niet. Maar misschien heb ik het beeld niet compleet.
Nu is een van de leuke dingen dat je niet een lintje voor jezelf kan aanvragen. Dat moet door andere gebeuren en er is een goede screening of de persoon wel zo'n bijdrage aan de maatschappij heeft geleverd.
Nu is er online ook iets aan de gang met online reputatie. Je kunt anderen vagen wat ze van je vinden: "ik vind je lief hoe vind je mij?". Er zijn sites waar je mensen kan uitnodigen iets over je te zeggen. www.naymz.com is zo'n site. Ik ben gisteren even bezig geweest, mij aangemeld en mensen uitgenodigd te reageren. Mijn excuses aan mensen die zo'n verzoek hebben gekregen. Achteraf voelt het niet goed.
Nu besefte ik me opeens dat het vragen naar reacties van anderen ongeveer hetzelfde is als vragen om een lintje. Eigenlijk zou er een mogelijkheid moeten zijn om mensen spontaan voor te dragen. Nou misschien wel met wat hulp maar dan niet de hulp van jezelf. Nu is het ook wel zo dat als je je aanmeldt bij www.naymz.com en er voor betaalt, je ook nog een hogere google ranking krijgt. In ieder geval boevenaan bij de zoekresultaten.
Het blijft lastig om een balans te vinden tussen gewoon je werk doen, er over vertellen, er over schreeuwen en zwaar overdrijven. Als ondernemer geef ik regelmatig presentaties over "het nieuwe werken". Ook wel onder de titel web 2.0. Dus moet ik ook vindbaar zijn en van alles proberen anders ben ik niet geloofwaardig. Er is een uitdrukking "Be good and tell it". Ik dacht dat het gebruikt werd in het engels maar als ik er op google kom ik alleen maar Nederlandse pagina's tegen. Maar het geeft wel de strekking van deze blog weer.
Het wachten is op een site waar ik gewoon mensen een compliment kan geven zonder dat ze er om vragen of er iets voor terug verwachten. Misschien een leuk idee om er gewoon mee te beginnen.

2 gedachten over “Digitaal lintje

 1. BOK

  Jan, ik heb braaf over "I don't know" ingevuld aldaar...
  Ik was wel even een beetje van slag van die vragen en denk ook niet dat ik veelvuldig naar die site zal gaan. Ik houd het voorlopig bij LinkedIn!

 2. Jan Hut

  @ BOK,
  ik raad het mensen ook niet aan er zoveel tijd in te steken dan ik dat doe.
  Toch merk ik dat de komende tijd dit wel meer aandacht zal krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *