Menu Sluiten

De Vierdaagse een terugblik

De afgelopen jaren ben ik vaak wezen wandelen, iedere maand gemiddeld 20 kilometer gelopen. Dat is een leuke afstand, als het er op zit, voel je je voeten maar dat is het dan ook. Samen met mijn schoonzus heb ik me laten verleiding tot een aantal keren 40 kilometer te lopen en dat was ook wel te doen. Toen Gemma vorig jaar voorstelde om de vierdaagse te lopen was dat net het zetje om toch op te geven voor Nijmegen. Tot die tijd had ik dat steeds afgehouden.
Ik had gedacht dat 4 keer veertig zwaarder zou zijn. Iedere dag kwam ik toch redelijk fit weer uit bed. (dank zij Aukje die ons erg goed heeft verzorgd.) Zeker de eerst 10 kilometer liepen lekker en tussen de 10 en 20 ook wel. Dan begon het afzien. Als de 30 maar weer gepasseerd was en je wist dat er voldoende speling was qua tijd dan liep het wel weer. De laatste 5 zijn wel weer vervelend want Nijmegen is niet een stad waar veel valt te zien.
Maar er moeten me toch een paar dingen van het hart die voor verbetering vatbaar zijn. Omdat daardoor de vierdaagse nog beter wordt.

  • De openingsceremonie telde veel lege stoelen terwijl er veel deelnemers wel heen hadden gewild. Zelf hebben we nog kaartjes bij de VVV kunnen kopen. Ik vermoed dat veel van de lege stoelen weggegeven zijn aan sponsoren.
  • Sanitaire voorzieningen kunnen veel beter. Edet is een van de sponsoren maar in mijn ogen qua verzorging een aanfluiting. Ja de VIP tribune van Edet zag er geweldig goed verzorgd uit. Maar onderweg was het armzalig. Voor een fractie van de kosten van de VIP tribune was het goed geregeld geweest. Ik heb honderden mensen in het mais zien zitten. Hier is te weinig aandacht aan besteed. En ik vraag me af waarom er op de 3e dag 6 keer WC punten staan opgesteld en op de 4e dag maar 3. Daarnaast staan er soms wel plaszuilen en soms niet. En zeker als er vanuit de 4 daagse organisatie wordt gevraagd niet wild te plassen. Letterlijke tekst: “gebruik het landschap nooit als toilet”. Dan moeten er wel voldoende voorzieningen zijn. Tot overmaat van ramp kwamen we bij een toileteenheid gesponsord door Edet en daar was het toiletpapier op!!! Hoe dom kan je dan zijn als sponsor.
  • De dronken jongeren aan het begin zijn gewoon irritant. Niet als ze aan de kant staan maar als ze gewoon op de rijbaan staan tussen de lopers. Ladder zatte mensen om half 7 ’s morgen zijn niet leuk.
  • Bedrijven die drinken uitdelen en verzuimen na die tijd afvalbakken neer te zetten. Hierdoor liggen er over een afstand van soms wel 500 meter blikjes, papiertjes, schillen. Het is een kleine moeite voldoende zakken neer te zetten. Bijkomend voordeel dat je mensen niet aanmoedigt het op de grond te gooien. Ik zag ergens op TV dat er zelfs een groep mensen zich hiervoor inzet. Helemaal mee eens. Met name Lipton en Rivella mogen hier wat mij betreft wel aandacht aan besteden.

De bovenstaande punten zijn minor details want het is een geweldig evenement. Als het uitkomst loop ik het graag nog een keer.