Menu Sluiten

Google applications

Google DocumentenDe afgelopen week mocht ik weer een paar keer de presentatie houden over Web 2.0. Het nieuwe werken met steeds mee dingen online. Ik gebruik daarvoor steeds vaker de omgeving die Google biedt, maar ook Zoho laat ik regelmatig zien omdat die wel een erg leuk assortiment hebben opgebouwd. Google volgt dat op gepaste afstand. Zo dacht ik  ik tijdens mijn presentatie te zien dat Google weer een nieuw element toe had gevoegd. Ik meende de naam applications te zien. Naast PDF´s, Documenten, Presentaties en Spreadsheets zou dit een nieuwe toepassing on-line zijn.

Nu  heeft Zoho al zo´n toepassing en ik vind dat een van de leukste toepassingen online. Ik kan een formulier ontwikkelen, de gegevens worden opgeslagen en de resultaten kan ik door middel van een code laten zien op mijn site.  Dat kan met een meerkeuze of met open vragen.

Het lijkt me een logische volgende toepassing om te ontsluiten. Ik ben benieuwd of ik het goed heb gezien. Dat is natuurlijk gelijk het lastige van online toepassingen. De leverancier zet het online. Vervolgens hebben ze een nieuw idee, voegen het toe. Vervolgens krijgen ze gelijk feedback van de gebruiker. Kunnen gebruikers er mee uit de voeten? Zo ja dan gaan we door. Niet? OK halen we het weer off-line en de gebruiker in verwarring achterlatend immers wat gaat er nu gebeuren? Maar eens kijken op het forum dat er vast wel is. Daar zie je een levendige discussie ontstaan over het wel of niet verder ontwikkelen.
Een paar maand geleden zag ik zo´n vermakelijke discussie. In een online toepassing was een button weggehaald. Een ontwikkelaar reageerde met: je kunt het simpel op lossen door het op zus en zo anders te doen. Een storm van protest. Het knopje staat inmiddels weer on-line.
Het leuke is dat het de gebruikers zijn die direct invloed hebben. De makers moeten wel luisteren. Maar de tijden dat je jarenlang met een applicatie werkt zijn wel over. Enderzijds is dat een nadeel maar de ouderen onder ons weten ook nog wel de overgang van WP naar Word. Er zijn nog steeds mensen die met heimwee terugdenken aan het WP tijdperk.  Of zo´n overgang nu zo goed is?

Google heeft nog heel veel toepassingen staan onder de naam Beta, oftewel in testfase. We zullen er mee moeten leven.