Spring naar inhoud

Graftombe.nl en twitteren

Graftombe.nl Vorige week zaterdag was er bij rondom10 een uitzending over infostress. Via Plaxopuls en dus ook twitter had ik al gehoord dat het er aan kwam. Nu had ik zaterdagavond daar  niet echt zin in dus even later gekeken bij uitzending gemist. Het was een beetje een sneu verhaal. Ze raakten niet de kern en ook de online discussies achteraf heb ik niet echt het gevoel gekregen dat het een goed beeld gaf.
Ja er komt veel informatie op je af en sommige mensen surfen hier over heen anderen ploeteren net als in de branding. Andere mensen zijn wat aan het pootje baden en met zand aan het spelen. Mensen hebben nu eenmaal de behoefte om zich te uiten. Dat is van alle tijden. De dorpspomp vroeger was er ook een voorbeeld van. Met de komst van internet is het bereik groter geworden. En je kunt het nu ook delen met mensen die dezelfde belangstelling hebben. Die hoeven alleen niet meer in hetzelfde dorp te wonen. Met de nieuwe mogelijkheden ben je in staat steeds boodschappen de wereld in te slingeren en mensen die er belangstelling voor hebben kunnen die boodschappen volgen.
Ritzo ten Cate was in de uitzending en hij is beroepsmatig met dit onderwerp bezig. Wat dat betreft zijn we collega´s. Ik gebruik het ook om te kijken wat je er mee kan. En soms levert het me ook wel wat op maar ergens heb ik het gevoel dat de echte toepassing nog moet komen. Het was al te zien bij de jeugd die steeds bij de status van hun MSN vermelden wat ze aan het doen zijn. Twitteren is de stand alone variant, een beetje voor de oudere jongere. Ik zie daar ook weinig jeugd. Ik ben benieuwd wat de gemiddelde leeftijd van de twittergerbuiker is. Ik denk ver in de 30+. Waarschijnlijk zien we als oudere twitteren nog als een aparte activiteit.
Natuurlijk blijft de vraag waarom mensen doen wat ze doen. Ergens is er een motivatie om dingen te uiten of dingen in kaart te brengen voor anderen. Zo is er een initiatief www.graftombe.nl om graven op foto te zetten en deze informatie te ontsluiten via Internet. Je kan je afvragen waarom iemand dit doet en als je naar de site kijkt valt er te zien dat er tientallen vrijwilligers aan mee doen.
Dit onderwerp spreekt me wel aan want we hebben een aantal weken geleden met vrijwilligers een aantal graven op het dorp opgeknapt. Dankbaar om te doen, ook wel een beetje vreemd want het waren graven van voor mij onbekende mensen. Toch was het een leuke dag want ik had het gevoel iets te hebben gedaan voor de geschiedenis van het dorp. Op een begraafplaats ligt toch een beetje de geschiedenis.
Twitteren (ook wel microbloggen of gedachtenscheten genoemd) en graftombe.nl liggen voor mijn gevoel niet ver uit elkaar. Beiden ontsluiten informatie. Graftombe.nl is wel heel erg bescheiden maar zeer bewonderenswaardig. Toen ik de foto opvroeg van het graf van mijn vader kreeg ik het binnen de kortste tijd via de mail. Toen ik vroeg wat de kosten waren en waar ik het op over kon maken was de reaktie wel erg bijzonder. Dat kost niets daar kunnen we niet aan beginnen. Twitteren is ook informatie delen zonder er iets voor te rekenen alleen is het vele malen oppervlakkiger. Bij Graftombe.nl zitter er honderden zo niet duizenden uren in.  Iets om stil van te worden. Ik heb er diep respect voor.

1 gedachte over “Graftombe.nl en twitteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *