Menu Sluiten

Poken en privacy

PokenDe afgelopen vrijdag reisde ik af naar Amsterdam om daar Fifi bij te wonen. Onder de naam “fear it fix it”  werd daar het 15 jarig bestaan van XS4All gevierd. Rond de 700 mensen waren er te gast en het was een leuke oploop. Boeiende thema’s vaak gerelateerd aan privacy.  Want als er iets als een rode draad door de bestaans geschiedenis van XS4ALL loopt is het wel het strijden voor toegang voor iedereen en het bestrijden van misbruik van monopoly en gebruik van informatie.
Het was ook een weerzien met Kevin Warrick die we 2 jaar geleden ook te gast hadden tijdens de bijeenkomst met Cover rond Kunstmatige intelligentie. Een prachtige dag in de Mediacentrale. Kevin riep toe al veel vraagtekens op door het laten implanteren van een divice in zijn zenuwen baan om zo te onderzoeken of hij direct kan communiceren met een computer of over een afstand met een kunsthand. Zijn verhaal roept vragen op en tijdens ons etentje achteraf in 2006 bekroop me het gevoel dat het hem daaarom te doen was. Die indruk is na afgelopen vrijdag nog meer versterkt. Een prachtige demonstratie van waar het naar toe kan gaan en vanuit dat oogpunt een uitstekend gekozen  spreker voor de bijeenkomst.
Er was een groot privacy debat waar ook Tom Kok (voorzitter van bestuur van Dutch Dialogue Marketing Association) in zat. Hij deed uitspraken die me aan het denken hebben gezet. Het bijkt dat de DDMA helemaal niet zitten te springen om zoveel mogelijk gegevens van klanten volgens Tom Kok. Een vrij logische statement als je gast bent op een bijeenkomst over privacy. De uitleg was erg logisch. Ze hebben een probleem want veel mensen geven aan geen prijs meer te stellen op ongevraagde reclame. Dat heeft tot gevolg dat ze mensen niet meer kunnen en mogen bereiken. Er schijnt voor meer dan 1,4 miljard drukwerk te worden verspreid die vaak ongelezen wordt afgevoerd. Dat is de DDMA ook een doorn in het oog. Zo blijkt een oud werkend mechanisme gewoon ook hier de wal te zijn die het schip keert, geld! Ik weet niet of ik het goed heb maar er klonk ook wel whttp://www.DoYouPoken.comat paniek in door. Ze zijn dus de bakens aan het verzetten. Ze gaan nu op zoek naar mensen die aan hebben gegeven dat ze wel informatie willen ontvangen. Hij probeerde aan te geven dat het ook bomen scheelt maar sloot af dat het teveel geld kost. Wel zo eerlijk.
Wat ook boeiend was was de gadget die werd uitgereikt. De bezoekers kregen een Poken. Een grappig uitziend USB device die bijhoudt wie je nog meer hebt ontmoet met een pokendevice. Die moet je dan wel even tegen elkaar aanhouden en dan worden de gegevens uitgewisseld, je kunt dan achteraf nakijken wanneer je iemand in het echt hebt ontmoet. Een hele mooie aanvulling op de virtuele netwerken van Linkedin, Plaxo, en Hyves.)  Aan de andere kant wel een bijzondere gadget bij een privacy bijeenkomst. Want de gegevens komen online te staan. Ik vermoed dat het geen succes wordt want het is wel een gedoe en de koppeling met Linkedin is dit weekend er weer uit gehaald. Alleen Facebook werkte nu bij mij maar daar doe ik niet zoveel mee.
Maar over de hele dag heb ik erg genoten. Het was de reis naar Amsterdam meer dan waard.