Menu Sluiten

Deugd

http://members.home.nl/textile-collection/weblog/oefensokken%201.jpgSoms heb je van die woorden waar je een poos naar kunt kijken en waarvan je niet direct door hebt waar het voor staat. Zo stuitte ik bij het kijken van een opname bij TED op het woord Virtue. Barak Obama schijnt het woord een paar keer gebruikt te hebben. Bij het zien van de presentatie van Barry Schwartz werd me duidelijk dat er echt een andere wind waait in de Verenigde Staten. De presentatie maakt ook duidelijk hoe zaken gigantisch door kunnen schieten. Barry haalt het voorbeeld aan van scholen in Amerika volgens een strak draaiboek kinderen leren lezen. Als je het leest bekuipt je het gevoel dat dit niet goed kan gaan. In heel Amerika wordt op dezelfde dag hetzelfde onderwerp in de klas behandeld. Zijn voorbeeld gaat in op het leren van de letter B. Vandaag is het woord Bad aan de beurt.  Je vraagt je af waar de inbreng van de onderwijzer blijft. Ik ben benieuwd of we in Nederland ook dergelijke gedetailleerde instructieboeken voor de onderwijzers hebben.

Het verhaal van Barry gaat over de oorzaak van de crisis. We zijn gestopt verstandig te zijn. Heel veel zaken hebben we vastgelegd in regels. Maar echte vakmensen weten juist wanneer ze de regels niet toe moeten passen omdat die niet van toepassing zijn. En hij laat ook geen spaan heel van bonussen. Een mooie presentatie en volgens mij de spijker op z’n kop.

Maar ja ik bleef nog wel zitten me het woord Virtue. Nu blijkt dat "[[wikipedia:nl:Deugd]]" te zijn een mooi ouderwets woord.

Ik ben natuurlijk dan altijd opzoek naar een plaatje bij een Blog. Bij "Deugd" en "Virtue" kom ik ook allerlei plaatjes van breiwerken tegen. Echt een relatie kan ik niet vinden maar blijkbaar wordt deugd in verband gebracht met breinen en haken. Op zich zoek ik nog wel gebeide sokken want die heb ik het liefst aan in mijn klompen.  

Wie weet moet ik weer een moestuin thuis beginnen want volgens mij zijn we voorlopig niet uit de crisis want voor de groot zakelijke wereld weer deugd zijn we jaren verder. Daar heb ik er net even te lang voor rondgelopen. Misschien een mooi moment te beginnen met een serie over de misstanden die ik in mijn loopbaan ben tegengekomen. Dingen waar je als medewerker niet over praat maar waar Barry (en met hem, Obama) op doelt.