Menu Sluiten

Crisis? What crisis

Het kan erg verschillen hoe mensen op de ontwikkelingen reageren. Steeds vaker vaker hoor ik om me heen dat het toch stroever gaat en regelmatig vragen collega ZZP-ers of ik nog een klus weet want het contract loopt af. Of er kan nog wel een klus bij bij. Anderen merken op dat de tarieven soms met 25 to 30 naar beneden gaan. Vaak is het de keus die lage tarieven te accepteren of zonder klus te zitten.

Het blijft een lastig spanningsveld want als ZZP-er is er geen vangnetje dat moet je zelf spannen. De discussie over het inkomen van Calon is wat dat betreft een boeiende want even omgerekend: stel de Balkenende norm is 144.000 Euro dat is dan 12000 per maand. Er gaan 4 weken in een maand is 3000 euro per week en Calon zou 3 dagen gaan werken is 1000 euro per dag. Een normale werkdag heeft 8 uur dus is een uurtarief van 125 euro per uur. Dat gaat natuurlijk niet helemaal op want de vakantie gaat eraf en ook een aantal andere dagen met de feestdagen dus een uurtarief van € 150,- lijkt me in dit geval een aardige indicatie. Er zijn legio advocaten die daar de pen niet eens voor willen oppakken. Veel ZZP-ers hebben ook een dergelijk uurtarief. Zeker in de ICT en advies wereld.
In de bouw gaat dat niet op. Daar gelden heel andere tarieven.  Daar is wel het voordeel dat het erg zichtbaar is wat je doet. Moet er een muur gemetseld worden dan is het van het begin duidelijk waar die muur moet komen hoe hoog, breed etc. Bij ZZP-ers die het met de mond moeten verdienen is dit veel lastiger. Je moet eerst jezelf verkopen. In verhouding zit daar veel tijd in. Heel vaak ben je afhankelijk van je contacten om een opdracht te krijgen. Ik hoor om me heen dat een aantal weken (of maanden) zonder klus geen uitzondering is. Dan is het maar wat goed dat er een buffertje is opgebouwd. Maar het lijkt me ook wel een taak van de opdrachtgever dat als er een opdracht gegeven wordt voor 2 jaar of meer voor 5 dagen in de week dat er rekening gehouden wordt met het uurtarief. En als ik de geluiden goed begrijp worden steeds meer tarieven langs de Balkenendenorm gelegd.

Veel zaken beginnen zijn glans te verliezen, de griep rukt op het is nog maar de vraag waar dat eindigd. Koninginnedag is even ontdaan van zijn imago van onschuldige, onbezorgde dag van feest, de financiele wereld krabbelt weer een beetje op maar de echte economie begint het nu te merken.  

En dan is alles opeens erg relatief. We hebben het hier over het algemeen nog erg goed. Een groot deel van onze bevolking trekt er binnenkort weer op uit, misschien niet zo ver en zo lang. De werkloosheid in Nederland is de laagste van de EU en raak je je baan kwijt dan zijn de voorzieningen ook nog een van de beste. Word je ziek dan kunnen we beschikken over prima gezondheidzorg. Daar zijn de mningen wel over verdeeld maar als je dan eens met eigen ogen hebt mogen kijken in een ziekenhuis in Afrika dan wordt je gelijk stil.

Crisis? What crisis!