Spring naar inhoud

Passive House

Langzamerhand komt er steeds meer aandacht voor energie verbruik en de mate waarin je dat kan beinvloeden.. De komende week is er op 27 en 28 mei in Assen een beurs Energie in bouw en Vastgoed. 

Natuurlijk is een groot deel van het enegiegbruik afhankelijk van de wijze waarop een woning gebouwd is. Is het een woning uit van voor de jaren 60 dan is er waarschijnlijk weinig aandacht besteed aan de energiezuinigheid. De laatste jaren is het een onderwerp wat steeds vaker op de agenda staat. In Nederland speelt het veel minder dan in de ons omringende landen. Daar is de zoektocht naar alternatieve energiebronnen als langer aan de gang en daar is men voor zover ik het kan nagaan veel energie bewuster. 

Dat komt natuurlijk omdat we bovenop een bron wonen en warmte synoniem is voor gas. Ik heb buitenland is dat lang niet altijd het geval ook omdat men daar vaak ook werk met electrisch als het gaat om verwarming.

Een week geleden was ik in de Oldenburg op bezoek bij een [[wikipedia:Passive House]]. Dat is een begrip dat we hier niet zo goed kennen maar in het buitenland is het een begrip en er zijn zelfs normen voor.

Een passive house zit in de energiezuinigste categorie. (zie de figuur rechts.) Nu kennen we ook in Nederland de labeling van een huis op het gebied van energieverbruik en het is leuk om te zien of een huis ook te scoren is op de Nederlandse labeling.

Het valt gelijk op dat de getallen een andere waarde hebben. Een beetje raar maar dat kan liggen aan dat de afspraken per land anders zijn. Wat ook leuk is om te zien dat Nederland de waardes uitdrukt in kJ per m2. En in Duitsland drukt men het uit in kWh, een maat voor electricteit. In hun geval waarschijnlijk handig want daaar worden huizen vaak nog elektrisch verwarmd. Wat me ook opviel dat een standaard huis daar voorzien wordt van een 75 Ampere voeding. In Nederland is de invoer afgezekerd met 25 A.

Maar dit alles gaat over klassificeren van het huis in relatie tot energieverbruik en daaarin is niet meegenomen het effect van omgaan met energieverbruik.

Het was dan ook leuk te zien dat het Passive House in Oldenburg een deur waarvan de buiten en binnenkant geisoleerd van elkaar waren. oftewel de deurkruk buiten had de temperatuur van debuitenlucht en de kruk binnen had de binnentemperatuur. Leuk om te zien alleen kost de deur wel  € 6000,- En het gaat allemaal teniet als de deur maar even te lang openstaat want dan komt de buitentemperatuur wel erg snel binnen.

Om maar niet te spreken oven lang douchen, lampen laten branden, half volle wasmachines laten draaien, apparaten op standby te latenstaan, allerlei luxe zaken gebuiken, de vijverpomp, waterbed, tuinverlchting, PC 24 uur aan etc.

Natuurlijk gaat het ook hierbij om en / en. Oftewel echt resultaat gaat om energiebewust in een energiezuige woning. 

 

 

1 gedachte over “Passive House

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *