Menu Sluiten

Griep

Een van de zaken waar ik me de afgelopen periode mee bezig heb gehouden is het voorbereiden van bedrijven op een grieppandemie. Toen de opdracht begon was er nog geen sprake van een mexicaanse griep, varkens griep of nieuwe griep A zoals het eigenlijk genoemd hoort te worden. Toen was men nog bang voor een vogelgriepvirus en al het voorlichtingsmateriaal ging daar ook vanuit. Imiddels is dat materiaal door de praktijk achterhaal en hebben we een formele griep pandemie. 

Zoals gebuikelijk in Nederland buitelen de meningen over elkaar heen en de deskundigen zijn het niet met elkaar eens, de een waarschuwt en een ander noemt het paniekzaaien want het zal allemaal niet zo’n vaart lopen.

Toch is iedereen het er over eens dat als 30% van de bevolking ziek is dat het de maatschappij aardig kan ontwrichten. Want scholen en kinderopvang gaan dicht en daardoor kunnen veel mensen niet op het werk komen. Misschien wal meer dan 50%. En dat kan grote gevolgen hebben voor de maatschappij. Zeker onze maatschappij waar het allemaal super efficient is ingericht en vaak taken zijn uitbesteed.

Een van de nuttigste dingen om te doen om verspreiding tegen te gaan is om vaker schoon te maken en vooral deurkrukken te reinigen. Een goede suggestie maar als je de schoonmaak hebt uitbesteed en er wordt ‘s avonds schoongemaakt dan is dat niet zomaar te regelen of het eigen personeel moet aan het schoonmaken slaan. Ik hoorde iemand de opmerking maken dat kunnen van staf en beleidsafdelingen wel doen want die kunnen we wel een paar weken missen.

Hoe het ook wordt, het wordt toch anders. Misschien dooft de grieppandemie uit. Maar de verwachting is dat het in de herfst pas echt uitbreekt in Nederland. Op dit moment schijnt het aardig toe te slaan op het zuiderlijk halfrond waar het nu winter is. Inmidels zijn er 263 mensen aan gestorven en de slachtoffers zijn geboren na 1957 dus vooral jonge mensen. Mocht het toeslaan en scholen gaan dicht dan ontstaan er allerlei situaties die een aardig beroep op de creativiteit gaan doen. Want de roosters laten dat niet toe hoorde ik iemand uit het onderwijs zeggen. Maar ik denk dat dat een zwak argument is tegen het afkondigen van de maatregel. Want tijd werkt in het voordeel. Er is tijd nodig om een vaccin te ontwikkelenen en tijd zorgt er ook voor dat ziekenhuizen de stroom beter aan kunnen. Want een piek in korte tijd zal te gevolg hebben dat er te weinig ziekenhuisbedden zijn waardoor er beslissingen genomen moeten worden wie wel op te nemen en wie niet. Die discussie is niet nieuw maar wel dat de beslissing op een andere plaats in de maatschappij komt te liggen. Huisartsen moeten beslissingen nemen wie door te sturen en wie niet. En wat zijn dan de criteria? 

Mogelijk komt het nooit zover en loopt het met een sisser af. Voorlopig is de griep er wel en zijn er 124 echte patienten in Nederlad waarvan 55 de griep in Nederland hebben opgelopen. (stand 28 juni 2009, 12.00 uur) En natuurlijk is er nog de vogelgriep virus waar al een aantal mensen aan zijn gestorven maar er is nog geen overdracht van mens op mens gesignaleerd. Helemaal gerust ben ik er niet op maar voor grote zorg is het nog veel te vroeg.