Menu Sluiten

Balen

Zomertijd in mijn jeugd was een tijd van thuis helpen. Op de boerderij was altijd wel wat te doen en in de zomer was dat ook altijd hooien. Op de trekker: schudden, wiersen en als het klaar was het hooi binnenhalen. Dreigde er regen dan moest er worden geopperd. (hoopjes hooi maken ter bescherming tegen de regen) Altijd een onzekere tijd want wanneer moest je het gras maaien want als het regent terwijl er hooi op het land ligt dan is niet best. De kwaliteit van het hooi neemt daardoor af.

Als hobby boer zit je nog met precies dezelfde problemen alleen is het een beetje complexer want je moet ook nog eens vrij hebben om te hooien. De afgelopen weken was het weer zover. Gelijk na het lopen van de vierdaagse had ik het plan om te gaan hooien alleen moest op de maandag onze zoon uit Hamburg gehaald worden. Een dag later dan de andere boeren dus maar begonnen met maaien. Meerdere keren op een dag kijken naar buienradar en het moest kunnen want er werd wel wat regen voorspeld maar dat was maar beperkt. Dus woensdag het hooi geschud en woensdag avond keurig bij elkaar geharkt.

Donderdag nat dus, het buitje wat dus een stortbui werd, bij ons. Dat is balen. Kijkend naar buienradar. Vrijdag en zaterdag mooi weer. Gelijk maar weer schudden. Zaterdagmiddag is het in balen gemaakt en gelijk gesealed in folie. Zoals een buurman boer eens vertelde daar komt het net zo uit als het er ook in gaat. Dat was vroeger wel anders als je hooi in huis haalde dat niet goed droog was had je kans op schimmel of in het ergste geval Hooibroei. menig boerderij is daardoor afgebrand.

Maar balen dus. De oplossing voor de moderne boer. Met buienradar als kompas wanneer gemaaid geschud en geoogst kan worden. Het kan nu op ieder moment in de zomer als het maar eventjes droog is. Het zeulen met hooipakjes is ook verleden tijd met groot materieel worden de balen aan de kant gezet. Wel zo efficient. Maar het echte hooien is er wel door verdwenen. Een leger mensen op het land die hooipakjes op een platte wagen laden. Hoog opgestapeld terug naar huis waar nog een warm een stoffige klus wacht, het naar binnen brengen. En dan met elkaar nog even nazitten onder het genot van een flesje bier.