Menu Sluiten

Jatten van digitale rechten

Auteursrecht en de rechten van foto’s blijven al tijden de gemoederen bezig houden. Met name als het gaat om foto’s van personen. Het koninklijk huis is druk aan het procederen over de vakantiefoto’s en mijn verwachting is wel dat het nog heel lang kan duren voor dit punt echt opgelost is.

Ik werd er nog eens mee geconfronteerd bij een blog over jatten van digitale rechten  tijdens [[wikipedia:Burning Man]]. Burning man is een festival ergens in een woestijn in Amerika waar een hoop creatieve mensen een aantal dagen uit hun dak gaan. Het paradijs voor fotografen. Omdat er prachtige taferelen te zien zijn erg kleurrijke figuren. Maar wat te doen als opeens foto’s van hele creatieve uitdossingen door een fotograaf commercieel gebruikt worden? Een zeer lezenswaardig stuk want volgens mij gaat het hier om de essentie van de rechten.

De organisatie Burning Man komt in actie als foto;s van het gebeuren worden misbruikt. En dat is met name als het gaat om commercie of als het gaat om privacy gevoelige zaken. In het blog staat een mooie zin die eigenlijk ook zou moeten gelden voor andere evenementen:

Carrying a camera in BRC (Black Rock City -> Burning man JH>) bears a weighty responsibility: the cultural expectation that you’ll ask first before you shoot has become second nature to Burning photographers/videographers;

Voor de rest zijn de foto’s te gebruiken onder de Creative CommonNoncommercial license.

Het is het laatste weekend van de feestweek bij ons in het dorp Zevenhuizen en bij sommige evenementen zijn er een aantal fotografen in de weer. Die schieten dan een paar honderd foto’s om ze daarna tegen betaling aan te bieden op een downloadsite. Een paar fotografen uit het dorp zijn betrokken bij de organisatie. Ze leveren de foto’s aan voor de site van het dorp en schrijven er belangeloos een stukje bij. Andere fotografen komen van buiten en schieten ongevraagd foto’s en plaatsen ze op de bestelsite met een watermerk dat het hun foto is. Waar blijft het recht van de persoon die al zwoegend 7 kilometer hard heeft gelopen en soms iets minder florisant wordt neergezet.

Nog lastiger is het natuurlijk als mijn favoriete blog onderwerp het Dagblad van het Noorden een artikel van de site van het dorp haalt en dit nagenoeg letterlijk overneemt zonder even te overleggen. Toevallig raakte ik in gesprek met "de schrijver" en hij deed daar nuchter over en zei : "stuur maar een rekening voor de foto". Nu staat er mooi cryptisch bij "eigen foto". Ik dacht dat dat altijd betekende dat het gemaakt was door het dagblad zelf. Het betekend dus: zelf  gejat 🙂

Voor alle duidelijkheid ik heb vele malen liever dat er op deze manier aandacht besteed wordt aan de regio dan helemaal geen aandacht voor lokaal nieuws. Misschien is het een iedee om eens met een groep regio vertegenwoordigers een kop koffie te drinken (nodig ze eens uit op de redactie) om zo een en andere te stroomlijnen. Eigenlijk wat op lokaal niveau al heel gebruikelijk is. 90% van de artikelen van de dorpssite wordt aangeleverd en geplaatst door anderen dan de webmaster.