Menu Sluiten

IBC

 De afgelopen vrijdag zijn we (Nieko en ik) naar Amsterdam getogen om er de IBC (International Broadcasting Convention) te bezoeken. Een aantal jaren geleden was ik er ook al eens op bezoek en het was wederom een grote verrassing.

Het gaat over alles wat met uitzenden te maken heeft. Veel, heel veel camera’s, dus ook veel schermen, mengtafels en regieruimten. Niet dat het voor mij nu direct "the place to be" is. Maar het is misschien prima te vergelijken met een motorbeurs. Daar gaan we ook vaak naar toe. Maar echt een nieuwe motor kopen zit er niet in. Maar we rijden wel motor.

Echt een studio inrichten, professionele camera’s aanschaffen of beelden gaan monteren zie ik me voorlopig nooit doen maar het is wel leuk om te zien hoe de techniek zich ook op dat gebied ontwikkelt. Want als telefonie en ICT je vak is, dan blijkt dat er in de media pas echt bandbreedte en opslag gevraagd wordt. Wat is het automatiseren van de boekhouding, waar veel grote bedrijven nog mee bezig zijn, maar een kneuterige aangelegenheid.

Dan is een bandbreedte voor een telefoniegesprek van 64kb/sec maar niks. Het is nog steeds wel waar we het mee kunnen doen. Voor het overbrengen van beeld moet dat vele malen sneller en geen wonder dat de roep om glasvezel nog steeds klinkt. Als je dan alleen er maar mee gaat bellen of internetten is dat natuurlijk een beetje overdone.

Een dagje rondlopen op de IBC leert je dat de opmars van breedband nog wel een poos door zal gaan. En zelfs dan zullen providers de bandbreedte knijpen want de honger naar bandbreedte, als het beschikbaar is, zal gewoon blijven toenemen. Ik las ergens dat zelfs op een snelheid van 100Mb/s ’s nachts nog een beperking gezet wordt. Omdat anders er ’s nachts veel films worden gedownload.

Het doet me een beetje denken aan de "Tragedy of the commons"  of in het nederlands: [[wikipedia:tragedie van de meent]]. Hierin wordt beschreven hoe het maximaliseren van de winst voor een individue vanaf een bepaald punt gaat leiden tot verlies van het collectief. Een artikel om in deze tijden nog eens te lezen lijkt me.

Even terug naar de IBC. Ik blijf me er over verbazen dat de grootste beurs ter wereld die jaarlijks in Nederland gehouden wordt zo weinig aandacht krijgt in de media. Het is ook bijna alleen engels dat er gesproken wordt. Dan is het toch leuk om Stef van der Ziel op een stand te treffen. Stef is in Nederland al jaren een begrip in de wereld van Streaming Media. Stef heeft zijn bedrijf gewoon in Groningen want als je klanten over de hele wereld zitten kan je overal je kantoor hebben, dus ook in Groningen.