Menu Sluiten

Kerst 2009

Nog een paar dagen en 2009 zit er weer op. Of je het nu leuk vindt of niet, Kerst is altijd een mooi moment voor bezinning. Even niet aan het werk niet klussen in het nieuwe huis. De kaartjes zijn de deur uit en even terugblikken op het afgelopen jaar.

Er is weer veel gebeurd. In de wereld, in ons land, bij ons op het dorp of in de vriendenkring. In ons gezin was het ook geen doorsnee jaar. Nieko studeerde af, we zijn op reis geweest naar Amerika, we hebben een ander huis gekocht (en ons huidige huis verkocht). Gemma haalde haar Propedeuse binnen het jaar maar veranderde toch van studie.

Voldoende om op terug te kijken. Zakelijk gezien was het geen slecht jaar maar het is pas mijn 2e jaar als zelfstandige dus helemaal goed kan ik dat nog niet bekijken. Ik heb veel nieuwe dingen gedaan en sommige waren succesvol, het meten van energie. Andere wat minder, video uitzenden over internet. We hadden een leuk begin met de NK korfballen voor junioren maar het uitzenden van Delfsail kregen we niet rond. Het zou toch wel eens een goede doorstart kunnen krijgen met het uitzenden van de wereldkampioenschappen korfballen voor junioren die in april 2010 worden gehouden in Leek. 

Een ander fris project is het beeldbellen voor ouderen. We gaan met een aantal videotelefoons proberen oudere mensen in contact te brengen met mensen waar ze graag contact mee willen hebben maar wat door de afstand niet mogelijk is. Kleinkinderen kunnen skypen (of MSN-en etc) met oma die gebruik maakt van een gewoon telefoontoestel met een schermpje. Ik heb er goede verwachtingen van alleen bespeur ik veel negatieve reacties. Zelfs de Koningin was in haar kersttoespraak ronduit negatief over nieuwe technieken. Vaak vind ik de kerst toespraken inspirerend maar nu heeft het de verkeerde insteek. Ja er kan meer gedaan worden aan burenhulp maar het de schuld te geven van nieuwe communicatiemiddelen gaat me te ver. Het uitzwerven over de wereld maakt dat mensen niet meer een goede relatie hebben met hun eigen omgeving, wereldburgers zijn het geworden. Maar dat heeft zo zijn schaduwkanten. Nieuwe media zorgen ervoor dat met meer mensen contact kan worden gehouden dan ooit daarvoor. Dat contact is anders, klopt. Het zal ook nooit persoonlijk contact kunnen vervangen.

Arjan Dassenlaar van NU.nl was hard in zijn oordeel en noemde het een kwetsende Vorstin. Zo ver wil ik niet gaan maar ik begrijp wat hij bedoelt en om eerlijk te zijn ben ik het wel een beetje met hem eens. Het gaat over verschillende onderwerpen volgens mij. Aandacht voor de medemens is een goed ding maar het minder naar elkaar om kijken wordt niet veroorzaakt door nieuwe communicatie middelen.

Of het project beeldbellen een succes wordt, zullen we merken in 2010. Het is natuurlijk maar een tijdelijk probleem want over een paar jaar zullen veel ouderen ook gewoon de weg vinden op de digitale snelweg. Dan kunnen we ons niet meer voorstellen dat het ooit een probleem was. Of we dan meer aandacht voor de andere personen hebben waag ik te betwijfelen. Zo bekeken past de kersttoespraak wel en dan vergeten we de negatieve passage over nieuwe vormen van communicatie maar snel.  

Voor iedereen: opgenomen in een warme gemeenschap of eenzaam alleen achter het scherm: goede feestdagen en zoek elkaar eens op.