Spring naar inhoud

Lokaal gekwetter

De verkiezingen komen er aan en je zou zeggen dat er alles uit de kast gehaald wordt om in beeld te komen. In ieder geval zou je zeggen dat er duidelijk gemaakt wordt waar een partij voor staat. Nu ben ik niet echt in de politiek ingevoerd. (ik draag liever op een andere manier mijn steentje bij aan de maatschappij) dus was het wat lastig om te achterhalen wat er in de gemeente Leek wordt beloofd bij de verschillende partijen.

Maar na wat zoekwerk heb ik de programma's van de 5 zittende partijen kunnen vinden en ook D66 kon ik vinden. Het valt wel op dat het geen eenheidsworst is. Hoewel van D66 en CDA lijken de eerste pagina's duidelijk zijn overgenomen uit een landelijke brochure, de 2e helft gaat meer in op de lokale situatie. Met name het voorwoord van Alexander Pechtold dat 2 pagina's beslaat lijkt me niet echt passend. Wel spreekt me de ontmoetingsplaatsen voor ZZP-ers me aan in het programma van D66. Leuk is wel dat er een aantal partijen een station willen in Leek terwijl er nog geen spoor ligt. Dat is natuurlijk ook een strategie: eerst een station bouwen en dan komt het spoor er vanzelf. 

In een aantal programma's wordt er in gegaan op de situatie van de verschillende dorpen binnen de gemeente. En als bestuurslid van het plaatselijk belang speur ik dan naar de opmerkingen over Zevenhuizen. Aangenaam verrast was ik door het standpunt van de VVD. De VVD vindt dat wanneer er sprake is van nieuwe accommodaties op sportgebied een nieuwe sportvoorziening in Zevenhuizen prioriteit heeft boven andere initiatieven. Dit om recht te doen aan de afspraken die er gemaakt zijn met Zevenhuizen in het verleden. Het CDA komt niet verder dan dat er woningbouw mogelijk moet zijn. Dat is wel wel een heel zwak standpunt.

Het kan natuurlijk zijn dat ik passages over het hoofd heb gezien want het is best taaie kost met name Groen Links had een uitgebreid en grondig verhaal. Dat herken ik wel van de raadsvergaderingen. Een beetje te lang en saai naar mijn idee. Ook de Partij van de Arbeid was redelijk kleurloos. Inhoudelijk wel duidelijke concrete standpunten.

Maar de maatschappij verandert er wordt meer ook persoonlijk gecommuniceerd. Bloggen en Twitteren neemt hand over hand toe. Er  is een leuke site waar alle verrichtingen van de partijen te volgen zijn. www.volgdeverkiezingen.nl. Daar is keurig per gemeente te zien wie de partijen met een aantal kandidaten zijn en wat hun digitale uitingen zijn. Twitteren, bloggen, hyves, linkedin of een eigen homepage. Nu valt dat voor de gemeente Leek nog niet mee. Bouke-Jan Vlonk (VVD) twittert en is met afstand het actiefst met nieuwe media. Tanja Haseloop, Rien Honnef en Jan Willem Slotema twitteren ook maar wel erg marginaal. Hoewel Tanja gisteren net meldde: vannacht mee met de politie.... op werkbezoek. Ik ben benieuwd of ze ook een boef heeft gevangen. Rien Honnef heeft een eigen homepage met eigen domeinnaam ziet er erg fris en verzorgd uit. (maar de laatste bijdrage is een maand oud.)

Het kan zijn dat de site www.volgdeverkiezingen.nl natuurlijk niet up to date is maar als ik het zo inschat klopt het beeld wel aardig. Als ik kandidaat was zou ik in ieder geval zorgen dat het programma makkelijk vindbaar is. De vraag blijft natuurlijk wat de partijen voor hebben met Zevenhuizen. Ik denk dat ik een aantal kandidaten wijs op deze blog en vraag om te reageren. 

 

 

6 gedachten over “Lokaal gekwetter

 1. Bouke-Jan Vlonk

  Hallo Jan!
  Leuke en goede blog!
  De nieuwe media bieden de toekomst, zeker voor de politiek. Maar gelukkig ook op het gebied van andere maatschappelijke initiatieven. Kijkend naar de feedback, dan heb ik een hotlink aangemaakt voor het verkiezingsprogramma om de zoektocht in de toekomst te vereenvoudigen.
  Met vriendelijke groet,
  Bouke-Jan Vlonk

 2. Tanja Haseloop

  Dag Jan,
  Inderdaad een hele leuke blog. En nee, ik heb geen boeven gevangen. Wel een ervaring om in zo'n sneeuwnacht mee te mogen. We proberen niet alleen in verkiezingstijd maar gedurende de hele periode ons op verschillende manieren te verdiepen in zaken waar we een mening over moeten hebben. En vaak is dat heel erg leuk.
  En dat twitteren.. het is eerlijk gezegd nog niet helemaal mijn ding, maar ik blijf mijn best doen.
  Knap dat je een blog hebt dat leuk is en wat je ook vol weet te houden! Ik weet hoe moeilijk dat soms is, een van de redenen dat ik er niet aan ben begonnen. Dus des te meer bewondering voor mensen die het wel doen!
  Met vriendelijke groet,
  Tanja Haseloop

 3. willy van Diest

  Hallo Jan,
  Sorry ik twitter niet en ook heb ik geen blog. Gelukkig wel een mobieltje, een gewone telefoonaansluitng en een e-mailadres (willy@van-diest.com). Heel erg ouderwets allemaal. Misschien moet ik ook maar eens gaan twitteren, maar ik geef toch de voorkeur aan een persoonlijk gesprek over bijvoorbeeld Zevenhuizen en over alle andere dorpen. De VVD vindt dat de hele gemeente een plattelandsgemeente moet blijven, dus niet al het binnendorps groen volbouwen met hoge appartementengebouwen. Gelukkig dat kan iedereen dat natuurlijk ook lezen in ons verkiezingsprogramma. http://www.vvdleek.nl
  met vriendelijke groet,
  Willy van Diest

 4. Jan Hut

  Hallo Bouke-Jan, Tanja en Willy,
  het is wel duidelijk dat de VVD voorop loopt als het gaat in gebruik van nieuwe media. Ik was verrast dat de sportvoorziening voor Zevenhuizen zo duidelijk in het verkiezingsprogramma is opgenomen. Ik weet dat ook andere partijen er ook zo over denken, gelet op standpunten tijdens de diverse vergaderingen.
  Toch blijven het redelijk "besloten" vergaderingen waar een groot deel van de inwoners van Leek niks mee heeft. Daarom een oproep aan die andere partijen. Laat eens wat meer van je horen in de "nieuwe" media.
  Groeten,
  Jan

 5. Jan Willem Slotema

  Jan, Zeumhuusters lezers en andere Jan Hut-liefhebbers
  en vooral de sportliefhebbers,
  Nog een aantal weken en dan mogen op 3 maart de stemgerechtenden een keuze maken uit partijen en kandidaten.
  Ons verkiezingsprogramma is te lezen op onze site, maar voor jullie is het belangrijk wat het CDA voor Zevenhuizen graag wil betekenen. Ongetwijfeld herinneren zich de meeste wel dat het CDA niet alleen 4 jaar geleden, maar ook lang daarvoor zich sterk heeft gemaakt en nu nog steeds doet voor een nieuwe
  Sportvoorziening in Zevenhuizen. 4 jaar geleden stond dit ook vermeld onder onze 10 belangrijkste 10 punten voor de jaren 2006-2010. Als de financiële toestand van Leek en daaroverheenkomende crisis geen roet in het eten had gegooid, waren ongetwijfeld de eeste palen al de grond ingegaan. Aan het CDA had het niet gelegen. Niet voor niets is nog steeds ons streven, als de financiën het toelaten, beginnen met bouwen aan een Sportvoorziening, Zevenhuizen waardig. De Molenweg loopt op haar laatste benen en De Til voldoet niet aan de eisen. Het CDA standpunt hierin is al jaren bekend en blijft dan ook ongewijzigd. Tot zo ver mijn eerste inbreng en het zal niet de laatste worden.
  Tot ziens,
  Jan Willem Slotema.

 6. Jan Willem Slotema

  Zeumhuuster Lezers,
  De verkiezingen van 3 maart komen steeds dichterbij. Op dit moment zijn we bijna elke avond op pad naar verkiezings-bijeenkomsten binnen onze gemeente. Zoals met de BVL (Bedrijven Vereniging Leek)De Schutse met senioren, in Nuis met de LTO (Land en Tuinbouw Organisatie). Gelukkig waren hier veel boeren uit Zevenhuizen aanwezig. De laatste weken heeft onze fractie diverse gesprekken met hen gehad i.v.m. het vaststellen van het Bestemmingsplan Buiten Gebied. Voor hen komt dit er behoorlijk op aan. Voor de komende jaren wordt afgesproken wat hun mogelijkheden zijn. Veel van hen hebben hun zienswijze inge-sproken tijdens 4 avonden in het gemeentehuis. Gelukkig worden veel van de zienswijzes gehonereerd, maar nog lang niet iedereen is tevreden en daar hebben ze a.s. woensdag alsnog de mogelijkheid om in te spreken. Het CDA kan zich in bijna alle zienswijzes vinden en zal dan ook haar uiterste best doen om voor deze boeren op te komen en hun te steunen in hun zienswiijzes. OOk zullen we een amendement indienen, met als inhoud: Woningen naast boeren mogen geen belemmering vormen voor de bedrijfsvoering van de boeren. Wij willen de benaming Plattelandswonen voor deze woningen, zodat de woningen ook als agrarisch worden aangemerkt en daardoor geen problemen kunnen geven voor de nabije boerderij.Komende weekenden staat het CDA in de Liekeblom in Leek. Als CDA zullen we daar met veel kandidaten en leden aanwezig zijn. De komende week krijgt iedereen een flyer van ons in de brievenbus met een aantal belangrijke aandachtspunten voor de komende jaren. Natuurlijk kunt u onze site bezoeken, waar ons hele programma voor de komende 4 jaar vermeld staat. http://www.cda.nl/leek
  Groeten en tot 3 maart,
  Jan Willem Slotema.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *