Menu Sluiten

Lokaal gekwetter

De verkiezingen komen er aan en je zou zeggen dat er alles uit de kast gehaald wordt om in beeld te komen. In ieder geval zou je zeggen dat er duidelijk gemaakt wordt waar een partij voor staat. Nu ben ik niet echt in de politiek ingevoerd. (ik draag liever op een andere manier mijn steentje bij aan de maatschappij) dus was het wat lastig om te achterhalen wat er in de gemeente Leek wordt beloofd bij de verschillende partijen.

Maar na wat zoekwerk heb ik de programma’s van de 5 zittende partijen kunnen vinden en ook D66 kon ik vinden. Het valt wel op dat het geen eenheidsworst is. Hoewel van D66 en CDA lijken de eerste pagina’s duidelijk zijn overgenomen uit een landelijke brochure, de 2e helft gaat meer in op de lokale situatie. Met name het voorwoord van Alexander Pechtold dat 2 pagina’s beslaat lijkt me niet echt passend. Wel spreekt me de ontmoetingsplaatsen voor ZZP-ers me aan in het programma van D66. Leuk is wel dat er een aantal partijen een station willen in Leek terwijl er nog geen spoor ligt. Dat is natuurlijk ook een strategie: eerst een station bouwen en dan komt het spoor er vanzelf. 

In een aantal programma’s wordt er in gegaan op de situatie van de verschillende dorpen binnen de gemeente. En als bestuurslid van het plaatselijk belang speur ik dan naar de opmerkingen over Zevenhuizen. Aangenaam verrast was ik door het standpunt van de VVD. De VVD vindt dat wanneer er sprake is van nieuwe accommodaties op sportgebied een nieuwe sportvoorziening in Zevenhuizen prioriteit heeft boven andere initiatieven. Dit om recht te doen aan de afspraken die er gemaakt zijn met Zevenhuizen in het verleden. Het CDA komt niet verder dan dat er woningbouw mogelijk moet zijn. Dat is wel wel een heel zwak standpunt.

Het kan natuurlijk zijn dat ik passages over het hoofd heb gezien want het is best taaie kost met name Groen Links had een uitgebreid en grondig verhaal. Dat herken ik wel van de raadsvergaderingen. Een beetje te lang en saai naar mijn idee. Ook de Partij van de Arbeid was redelijk kleurloos. Inhoudelijk wel duidelijke concrete standpunten.

Maar de maatschappij verandert er wordt meer ook persoonlijk gecommuniceerd. Bloggen en Twitteren neemt hand over hand toe. Er  is een leuke site waar alle verrichtingen van de partijen te volgen zijn. www.volgdeverkiezingen.nl. Daar is keurig per gemeente te zien wie de partijen met een aantal kandidaten zijn en wat hun digitale uitingen zijn. Twitteren, bloggen, hyves, linkedin of een eigen homepage. Nu valt dat voor de gemeente Leek nog niet mee. Bouke-Jan Vlonk (VVD) twittert en is met afstand het actiefst met nieuwe media. Tanja Haseloop, Rien Honnef en Jan Willem Slotema twitteren ook maar wel erg marginaal. Hoewel Tanja gisteren net meldde: vannacht mee met de politie…. op werkbezoek. Ik ben benieuwd of ze ook een boef heeft gevangen. Rien Honnef heeft een eigen homepage met eigen domeinnaam ziet er erg fris en verzorgd uit. (maar de laatste bijdrage is een maand oud.)

Het kan zijn dat de site www.volgdeverkiezingen.nl natuurlijk niet up to date is maar als ik het zo inschat klopt het beeld wel aardig. Als ik kandidaat was zou ik in ieder geval zorgen dat het programma makkelijk vindbaar is. De vraag blijft natuurlijk wat de partijen voor hebben met Zevenhuizen. Ik denk dat ik een aantal kandidaten wijs op deze blog en vraag om te reageren.