Menu Sluiten

Huisvesting, EBA en gemeente Leek

Vaak wordt er gesproken over zuidelijke volken dat die maar leven van dag tot dag. Morgen is er weer een nieuwe dag. Dat is eigenlijk ook wel simpel te verklaren want als je noordelijker woont moet je ook wel zorgen dat je de winter doorkomt. Je moet een goed dak boven je hoofd en je wilt je ’s winters ook kunnen warmen. Als je zuidelijker woont hoef je je daar niet zo druk over te maken.

Tegenwoordig moet die verwarming ook nog eens een hoog rendement hebben. Heel anders  was het toen Slochteren was ontdekt. Dat leek wel een onuitputtelijke bron. En men wilde vooral warm zitten. Een tante van me had de thermostaat op 26 staan. En mijn vader vertelde eens toen hij de keuken binnen kwam: "zet de kachel eens wat hoger. Als het gas ooit op is willen wij ons deel er wel van hebben gehad".(Gekscherend, want zo’n opmerking paste niet bij wie hij was) 

Isoleren is dus nu de opdracht., dubbel glas, dak- en vloerisolatie, Lage temperatuurverwarming en andere snufjes, je kunt zelfs warmte terugwinnen uit douchewater. Voor dat alles is subsidie te krijgen. 20% tot een maximum van 3200 euro. Aangezien we de verbouw stevig hebben aangepakt halen we dat maximum fluitend. Ons huis uit 1930 krijgt het comfort anno 2010. Maar we hebben er ook een grotere aanbouw aan gezet dus we zouden best eens op het energie verbruik van de vorige bewoners uit kunnen komen. (Zij hadden  een paar gaskachels en de slaapkamers niet verwarmd. De beschikking van de subsidie is binnen. Mooi meegenomen maar we hadden het toch wel gedaan.

Zakelijk gezien ben ik betrokken bij energie management. De laatste tijd ook bij energie management op scholen. Een bijzonder boeiend verhaal. Want naast het besparen van energie is het CO2 gehalte ook erg belangrijk. Zeker nu er "is bewezen" dat leerprestaties lijden ene te hoog CO2 gehalte. "Is bewezen" maar even tussen haakjes want met bewijzen gaat het niet zo goed de laatste tijd.Aan de andere kant lijkt het me logisch dat het fris en niet benauwd in school is. Veel scholen hebben een "Energie en Binnenmilieu Avies" (EBA) laten opstellen. Hiervoor was geld beschikbaar en nu zitten ze met een adviesrapport van ruim 30 pagina’s. Prachtige adviezen. Zet de thermostaatkranen op de juiste warmte, vaak worden ze nu helemaal open of helemaal dicht gedraaid. Laat op tijd de zonwering zakken. Vervang de ketel, leg balansventilatie aan. En dat alles onderbouwd met cijfers en kosten en terugverdien tijden. Alleen hoe je nu om moet gaan met zet alle ramen tegen elkaar open (een beetje plat gezegd) om het lekker door te laten waaien en de warmte binnen houden is mij niet duidelijk. En ik denk een schooldirecteur al helemaal niet.

Er is geld beschikbaar blijkt maar als ik het goed mag geloven verschilt dat erg per gemeente. De site www.hoegulismijngemeente.nl laat zien wat de gemeenten besteden aan het geld dat ze krijgen uit het gemeentefonds wat bestemd is voor huisvesting van Scholen

Mijn gemeente Leek blijkt volgens die cijfers nog niet de helft van het geld te besteden.

 
Inkomsten uitgaven onderwijshuisvesting gemeente Leek
Bedragen *1000 2006 2007 2008 2009
Inkomsten onderwijshuisvesting uit gemeentefonds 1.522 1.604 1.712 1.839
Totale uitgaven 425 754 602 870
Verschil inkomsten totale uitgaven 1.097 850 1.110 969
Verhouding uitgaven inkomsten 27,9 % 47,0 % 35,2 % 47,3 %
Gemiddelde verhouding inkomsten uitgaven 2006/2009

39,4%

Ook hier zal er weer van alles te verklaren zijn maar als dit zo is dan is dat … ja geef er maar een woord aan.

Als ik kijk naar gemeente van soortgelijke omvang dan liggen de percentage totaal anders. Sommige gemeenten geven meer uit dan ze krijgen uit het gemeentefonds. Er zijn nu eenmaal rijke en arme gemeenten. En de ene gemeente kan nu eenmaal beter met geld omgaan dan de andere. Net als bij mensen: waar de een ruim genoeg heeft aan 2000 euro netto in de maand komt een ander zwaar te kort. Veel mensen hebben een appeltje voor de dorst, je weet maar nooit, anderen leven bij de dag. 

Dat maakt het leven meer dan de moeite waard, al die verschillen. Maar waar al dat geld van de gemeente Leek dan aan besteed wordt, blijft natuurlijk de vraag, wie weet krijg ik daar nog eens een antwoord op.