Spring naar inhoud

Dromen, soms komen ze uit

 Soms heb je dingen die je altijd bij zullen blijven. Ik was nog maar net voorzitter van het ICT Platform toen ik de vraag kreeg: Wil je wel met Wubbo Ockels praten. Wat een vraag, natuurlijk! Het is meer de vraag of Wubbo wel met Jan Hut wil praten. Het bleek dat hij in Groningen was en een uurtje over had. Het bleek ook nog op zijn verjaardag te zijn dus de datum is eenvoudig te achterhalen, 28 maart 2003. Het was een leuk gesprek en Wubbo was vol van zijn plan rond de laddermolen en hij was op zoek naar sponsoren. We nodigden hem uit om zijn verhaal eens te doen op een ICT Platform bijeenkomst. dat deed hij later ook.

In datzelfde gesprek gaf hij aan een droom te hebben van een duurzaam zeilschip waar hij de wereld mee over wilde zeilen. Die wens had hij al sinds zijn ruimte reis waar hij onze kleine kwetsbare planeet had bewonderd. Ooit wilde hij veel van die plekken bezoeken met een zeilschip die duurzaam zou moeten zijn. Een dag zeilen moest voldoende energie opleveren voor een maand leven. Hij was er al een poosje mee bezig en stond voor de keus waar het schip gemaakt moest worden. Wilma Haket was bij het gesprek en ze opperde om het schip in Groningen te laten maken. Ze wist Wubbo te overtuigen om de Groninger bedrijven Marvis Jachtbouw en No Limit Ships te bezoeken. 

Dat bezoek was op 5 juli 2003 de dag na een bijeenkomst van Het ICT Platform en ook de dag dat het varend erfgoed in Groningen lag. We haalden Wubbo van de trein en brachten hem naar Marvis Jachtbouw waar hij gelijk met Bert van Kalsbeek de computer in dook om ontwerpen te bekijken. Er volgde een boeiende discussie over wand diktes, belijning en spant afstanden. Even later op de werf was Wubbo zichtbaar onder de indruk van de werkwijze en aanpak. In de auto op weg naar No Limit Ship aan de Friesestraatweg was hij er vol van want hij zocht geen groot gerenommeerd bedrijf maar een klein bedrijf (of bedrijven) met passie en deskundigheid om zijn droom te realiseren. Hij wilde zelf zich met de productie kunnen bemoeien. 

Later op de dag bezochten we No Limit Ships en daar werden we gastvrij ontvangen door Piet Wieringa en Albert Keizer. Ik herinner me dat de mannen het jammer vonden dat ze niet een afgebouwd schip hadden liggen. Ze waren op dat moment wel bezig met een af te bouwen. Mooier hadden ze het niet kunnen regelen want Wubbo kroop op handen en voeten door het half afgebouwde schip. Ook hier een gesprek vol techniek hier vooral over energie opwekking en bediening.

Terug in de auto vertelde Wubbo dat hij er wel uit was en dat de Ecolution in Groningen gebouwd zou gaan worden. Op de spiegel zou Groningen komen te staan. De mannen van Marvis en No Limit vertelden me later dat ze het zich nauwelijks konden voorstellen dat zij zo'n project zouden mogen realiseren.

7 jaar later is de Ecolution afgelopen vrijdag gedoopt. Wubbo zijn droom werd waarheid. Als ik het goed heb begrepen zijn veel van zijn wensen gerealiseerd. Mooi om te zien dat Bert, Piet en Albert vol trots deelden in de feestvreugde. Toevallig was ik in de buurt dus heb ik aan de overkant het mogen bekijken, de afvaart bij No-limits onderweg in het Reitdiep en de aankomst bij de Hunze.

Er is veel gebeurd sinds die eerste gesprekken maar mooi dat de 4 mannen (natuurlijk met nog heel veel anderen) de droom hebben kunnen realiseren.

 

 

4 gedachten over “Dromen, soms komen ze uit

 1. Jan

  Hallo Harry,
  Bedankt voor de link.
  Het staat me bij van die paar gesprekken waar ik bij was dat die dieselmotoren ook een kwestie is van verzekering. En daarnaast zal je het maar meemaken dat de energie op is en je zit midden in een storm. Roeien met zo´n boot gaat niet en zeilen hijsen zonder energie ook niet.
  Het is de combinatie comfort en duurzaam. Ik stel me wel voor dat het een kick zal zijn nooit een liter diesel te gebruiken en toch comfortabel de wereld rond te trekken.
  Wel een gave om er zon´n zeikerig stukje over te schrijven. (hoe waar ook) Daar passen die knullige foto´s mooi bij 🙂
  Groeten
  Jan

 2. RT Farty

  Leuk excuus, hoor: je hebt diesel nodig voor het geval de duurzame energie op is, maar daar ligt nou net een deel van de kern van het probleem. Dat duurzame energie altijd moet terugvallen op tradiotionele bronnen (gasgestookte elektriciteitscentrales voor als de windmolens niet draaien, omdat het niet - of juist te hadrd - waait), maar ondertussen wordt daar door duurzaamheidsfreaks wel ernorm op afgegeven. Ik gun iedereen zijn dromen, hoe onrealistisch ook, maar t.a.v. duurzame energie is het wellicht ook wel eens goed als iemand "keep on dreaming" roept.
  En over de kwaliteit van de foto's heeft de maker van dit weblog geloof ik weinig recht van spreken...

 3. Jan Hut

  @ RT Farty
  Dank je voor dit bijzondere commentaar. Het artikel ging er over dat dromen soms worden gerealiseerd. Misschien niet in de ogen van iedereen die langs de kant staan. Maar in dit geval werd er wel een droom gerealiseerd. Dus geen keep on dreaming 🙂
  Natuurlijk staat het je vrij om daar iets van te vinden. Net zo goed als ik een paar knullige foto's zag. Ik kan die inderdaad niet zo goed zelf maken, net zo goed als jij waarschijnlijk niet zo'n schip kan maken. Daarom mag ik nog wel een mening hebben over die paar minder geslaagde foto's.
  Overigen staan er prachtige foto's op de rest van je blog.
  Groeten
  Jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *