Menu Sluiten

Zelforganisatie, de hubhut

Het was me het weekje wel. Afgelopen maandag avond was ik betrokken bij een Workshop van ZZP-Nederland: Hoe word je als ZZP’er een eenpersoonsmerk? Door Ewald Theunisse. Deze workshop in Eemnes was een groot succes. Maandag 15 november is de volgende. en die is inmiddels ook meer dan volgeboekt.  Het was een erg levendige avond en bijna niet voor te stellen maar met 85 deelnemers toch behoorlijk interactief. We werden als organisatie overladen met complimenten. En terecht want de leden van ZZP-Nederland (deelname € 20,- per jaar) betaalden een belachelijk lage entreeprijs van € 20,- en kregen heel veel informatie en tips. Voor een ZZP-er een uitermate prettige prijs. ZZP-ers zijn vaak de motor van innovaties, en het smeermiddel van organisaties. De werkmieren van onze maatschappij. 

Dan is het bruggetje naar de Nationale dag van Zelforganisatie eenvoudig te maken. Ook dit leek me erg leuk en 's morgens op erg op tijd vertrokken, tussen de files door, net op tijd want achter me stroomde het steeds vol. Zevenhuizen (Groningen) Rotterdam 's morgens in 2 uur 20 minuten. Het gevolg was: veel te vroeg. Waarschijnlijk ook een beetje de compensatie voor al die keren dat ik iets te laat kom, het is vaak maar een paar minuten maar eerlijk is eerlijk regelmatig te laat. sorry 🙁

Iris Meerts (directeur stichting Zelforganisatie) had me uitgenodigd en we troffen elkaar vrij vroeg bij de koffie. Altijd mooi als je iemand voor het eerst IRL ontmoet en het klikt zoals verwacht. Het contact was ontstaan door mijn ietwat prikkelende weblog over Zelforganisatie waar Iris erg snel en adequaat op reageerde. Met als gevolg dat ik me toch aanmeldde en zo veel achtergronden kreeg te horen over zelforganisatie, complexiteit en netwerken. Het was een zeer goed verzorgde dag met soms zeer inspirerende sprekers en soms tenen krommende presentaties die voor mijn gevoel zo fout waren dat ze bijna als karikatuur konden dienen. Maar aan de ander kant leer je daar misschien nog wel het meest van. Over het algemeen was het een geweldig goed programma en erg leuke deelnemers. De dag was van een stevig niveau: qua inhoud en qua deelnemers. Er waren verschillende professoren die hun visie gaven. Dat had ik kunnen weten want in de raad van toezicht zitten een handvol zwaargewichten. Als je er van uitgaat dat duurzame veranderingen bottom up ontstaan dan was de dag van de zelforganisatie niet de plaats waar het gebeurt.

Waarom toch wel erg enthousiast over de dag? (hoewel het voorgaande anders doet vermoeden) Omdat van bovenaf wel invloed uitgeoefend kan worden op de ontwikkelingen. Mooi dat er empowerment in een organisatie wordt ingevoerd maar zonder steun van bovenaf zal het nooit slagen. We zitten nu eenmaal in ons land met monsterachtige organisaties in onderwijs, zorg en overheid. Het jargon bovenin die organisatie word op de werkvloer absoluut niet begrepen. 40% van de tijd in de zorg gaat op aan registratie en administratie. Dat moet en kan anders. Er zijn instellingen voor ouderen ontstaan die met veel geld zijn ontworpen met frisse kleuren en veel openheid. Alles is perfect ingericht en het personeel goed gecertificeerd maar of een oudere er gelukkig wordt, is maar de vraag. Want dat hangt af van andere factoren bijvoorbeeld of het poesje mee mag waar iemand aan gehecht is.

Wat me vooral is bijgebleven is de presentatie van de directeur van "Careyn, Zuwe Aveant" de grootste zorginstelling in Nederland vertelde hij trots. Een verhaal vol van turbotaal van het hogere management. En die naam… hoe verzin je zoiets. Ergens zal er een marketeer trots op zijn maar ik kan me niet voorstellen dat het aansluit bij de gemiddelde medewerker laat staan klant. Het was humor dat de dagvoorzitter de naam maar niet kon onthouden en uitspreken. Ik ben er nog steeds niet achter of hij dat speelde of er echt moeite mee had. 

Terug naar wat me wel aansprak. De achtergrond van complexe systemen werden duidelijk uitgelegd. Het ontstaan van verbindingen en knooppunten, Hubs. Een wetmatighied is dat die grote hubs alleen maar groeien. The rich get richer. Dat is een beetje boeren logica maar het werd ook door wetenschappers onderbouwd. Het internet is hier een mooi voorbeeld van. Als ik het vertaal naar mezelf dan ben ik ook een hub met vrij veel verbindingen. De laatste tijd groeit het aantal verzoeken om met me te connecten op linkedin enorm. Blijkbaar is dat een wetmatigheid. De complexiteit groeit wel daardoor maar ook de mogelijkheid om sneller dingen met elkaar te verbinden. Tot voor kort was ik me er niet van bewust maar misschien moet ik me meer profileren als hub: de hubhut.

In ieder geval wil ik me graag opwerpen voor de stichting zelforganisatie om als hub te fungeren voor Noord Nederland waar mijn netwerk ligt. Daarnaast is het misschien handig om een cluster van hubs te vormen want dan gaat het nog sneller.

Komende maandag avond is de 2e uitvoering van de workshop "hoe word ik een eenpersoons merk". Eens kijken of ik met het bovenstaande gegeven wat beter kan verwoorden want dat kost me nog steeds te veel tijd. Mijn [[wikipedia:elevator pitch]] is wel aardig maar het gebouw is nooit hoog genoeg. Misschien ben ik wel een bruggenbouwer en als je dan kijkt naar mieren dan hebben bruggenbouwers een nuttige functie. Maar om het te relativeren: onmisbaar zijn ze niet het gaat alleen een beetje minder snel als ze er niet zijn. De mieren in het onderstaande fragment moeten dan omlopen.