Menu Sluiten

Landschap is geen natuur

Er zijn van die dingen waar je je een mening over vormt zonder dat je van de hoed en de rand weet. De afgelopen week mochten we weer stemmen en dat in misschien wel het mooiste voorbeeld waar het gaat om beslissingen nemen zonder dat het hele plaatje duidelijk is. Ook niet kan zijn. want er worden projecten aangehaald waar een sterveling ook al is hij of zij nog zo slim, nooit alle ins en outs kan bevatten. Het Forum als het er ooit komt gaat gebouwd worden op drijfzand. De exploitatie rust voor een groot deel op de opbrengsten van de parkeergarage hoorde ik eens. De aantallen die gehaald moeten worden kan je zo al met een zak zout nemen zeker omdat er de afgelopen weken te lezen was dat de opbrengsten van alle parkeer garages terug lopen. Dat zou wel eens structureel kunnen zijn want parkeren in garages in de binnenstad is geen grap meer. Om dan maar niet te praten over windenergie daar hoor ik ook veel tegenstrijdige geluiden over. De waarheid ligt vaak in het midden. CO2 opslag ook zo'n verhaal waar ik geen uitspraak over durf te doen niet anders dat de stemming bij de bevolking niet goed is.

Terugbrengen van natuur, ook zo'n onderwerp. Vooropgesteld we hebben in Nederland geen natuur. Alle goed bedoelde hobby's ten spijt. Nederland is gemiddeld al 3 keer op de schop geweest. Natuur is daar allang geen natuur meer maar landschap. Natuur is in mijn ogen de omgeving zoals het was, zonder menselijke bemoeienis. Nou en laten we dat in Nederland door de eeuwen volop hebben gedaan en gelukkig blijven doen. Anders waren we al een aantal keren grotendeels verzopen. Maar noem het geen natuur. Landschap dus.

Ik las een artikel waarom me het nog eens heel duidelijk werd hoe er maar aangerommeld wordt zeker als je dat in de tijd bekijkt. Het artikel was van het Groninger Landschap. (een zeer correcte naam dus). In het artikel was te lezen: 

Zonnedauw terug in Nanninga's Bosch?
LEEK – Het Groninger Landschap heeft vandaag bij het ven in het Nanninga's Bosch de bovenste laag met humus weggehaald. De bedoeling is om een geschiktere biotoop te krijgen voor planten zoals heide en zonnedauw.
Zonnedauw is een vleesetend plantje dat vijf jaar geleden nog voorkwam in het Nanninga's Bosch, daardoor is de kans groot dat er nog zaden in de grond zitten. Zonnedauw heeft een kale bodem en veel zonlicht nodig. Met deze werkzaamheden wordt dit gecreëerd. De grond wordt in de omgeving verwerkt. Het Groninger Landschap verwacht dat de zonnedauw snel weer terug is in het Nanninga's Bosch.  (Bron 
http://www.groningerlandschap.nl/Nieuws/februari2011/1/Zonnedauw_terug_in_Nanninga

Allereerst ligt het Nanninga'sbos in Zevenhuizen maar dit terzijde. Jaren geleden liep ik eens door dat bos en toen was er een paar hectare bomen gekapt en die lagen er nog deels op hopen geschoven. Nu dus het afplaggen om heide en de Zonnedauw terug te krijgen. En daar gaat het helemaal mis. Want even terug in de geschiedenis. Ergens voor 1400 was dit gebied een groot meer het Nijenoorder Meer. Honderden hectares groot. Door het graven van het Hoofddiep tussen Leek en Zevenhuizen kwam dat immense gebied droog te vallen en bleven er eerst nog wat kleinere meren over. Het Langemeer, het Wasemeer en het Bolmeer. Over dit laatste meer zijn nog spannende verhalen van te vertellen. Met als hoogtepunt de slag om Bolmeer. 

Gelukkig zijn er goede kadasterkaarten waar het meer op te zien is. Die kunnen mooi over de huidige kaarten gelegd worden en wat blijkt? Het huidige Nanninga's bos was in 1835 grotendeels nog een meer. (zie hieronder)  Door verdere ontginning en door de loop van de jaren regulering van de waterstanden is het nu wat het is. In een mooie bijzin staat dat de de grond in de omgeving verwerkt wordt. Later zal blijken dat door dit verwerken het unieke kleine gestippelde  boomschorskever met een te kort linker achterpootje is verdwenen. Nogmaals ik weet er inhoudelijk te weinig van maar kan het wel in de tijd zetten zoals hierboven. En dan lijken me dit soort acties een beetje uit de hand te lopen. 

Met dit in het achterhoofd mag je je een mening vormen over het al dan niet stopzetten van de aanleg van de Ecologische Hoofdstructuur en de gevolgen van deze beslissing. Echt ondoenlijk en gebaseerd op drijfzand. Soms heb ik wel het gevoel dat al die mannen (en wederom ook vrouwen) er net zo druk mee zijn als kinderen die met een emmertje en schepje op het strand langs het water mooie landschappen maken. De natuur corrigeert het door de vloed vanzelf.