Menu Sluiten

VAR Volkomen Achterlijke Regeling

ZZP-er worden is niet zo moeilijk. Over het algemeen kan je vrij vlot aan de slag. Maar als je als ondernemer te boek wilt staan moet je nog wel een paar dingen regelen. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel is er een van. En je zult vroeger of later met de belastingdienst te maken krijgen. De Belastingdienst ziet je pas als ondernemer als je minimaal 1225 uur per jaar aan je bedrijf besteed. Dat is dus lastig als je 40 uur in loondienst bent. Want dan blijft er niet veel tijd over. Daarnaast wil de belastingdienst dat je ook als ondernemer werkt dus voor eigen risico aan de slag bent. Ook willen ze dat je verschillende opdrachtgevers hebt. Anders  lijkt het veel op loondienst. 

Met name dat laatste heeft ervoor gezorgd dat er een gedrocht van een regeling is ontstaan de zogenaamde VAR. Verklaring ArbeidsRelatie. Daarin verklaart een ZZP-er  minimaal 1225 uur aan zijn bedrijf te besteden en ook dat er minimaal 3 opdrachtgevers zijn. Ook dient de ZZP-er te verklaren dat hij/zij zelfstandig en voor eigen risico aan de slag is. Allemaal verklaarbaar want als de opdracht nemer maar één opdrachtgever heeft en die is overal verantwoordelijk voor dat is het verschil met werkgever werknemer wel erg klein. En als die situatie ontstaat is de opdracht gever verplicht premies te betalen.

Een opdrachtgever is hiervan in een aantal gevallen gevrijwaard als de ZZP-er een VAR kan overleggen.  Tot zover de achtergrond. Hoe gaat het in de praktijk? En ik kan het weten want ik ben ZZP-er. Ik vraag een VAR aan en verklaar een aantal zaken die gaan over de toekomst OK ik moet ook nog iets zeggen over het verleden maar de VAR gaat over de toekomst. En voorspellen is moeilijk, zeker als het over de toekomst gaat. Het mooi is dat de fiscus achteraf ook toetst. Maar daardoor is het dus een rare regeling geworden die de ZZP-er met werk opscheept en de belastingbetaler alleen maar geld kost. Ergens las ik dat er jaarlijks 400.000 VAR´s worden verstrekt. Het kost de ZZP-er tijd om het aan te vragen, te administreren mee te zenden met de opdrachten. De Belastingdienst verwerkt de gegevens, en verstuurt het met de post. € 100,- per verklaring lijkt me een erg behoudende inschatting want ook de opdrachtgever moet het administreren. Alleen maar gedoe die de maatschappij alleen maar geld kost. Zeker als je weet dat de fiscus achteraf toetst.

Het is te vergelijken met een de vraag van Sinterklaas: "zal je je gedragen de komende tijd?" Ieder kind zal daar oprecht ja op antwoorden. Maar of ze het doen dat zal de toekomst uitwijzen. Snel afschaffen die Var.