Menu Sluiten

Whatsapp en DPI

En terwijl de discussies woeden over het wel of niet steunen van Griekenland blijven bedrijven streven naar winstmaximalisatie: "Hoe kan ik zoveel mogelijk uit de markt persen en zorgen dat er in ieder geval zoveel mogelijk voor Bassie is". ehm ik bedoel voor de aandeelhouder. Ik mag die dingen niet aan elkaar koppelen maar in mijn beleving is het een nauw verbonden met het ander. Het gaat allemaal over greed, hebzucht in goed Nederlands. Ik schreef al eerder over de tragedie van de meent. Het verhaal waar iemand meer neemt van de gemeenschap dan strikt voor eigen gebruik nodig is. Natuurlijk kan je mooie verhalen ophangen waarom je moet streven naar winstmaximalisatie maar bij mij wil dat er niet in.

Voor deze weblog was ik op zoek naar wat achtergronden van DPI (Deep Packet Inspection) het inhoudelijk bekijken van internetverkeer. Want mocht je de illusie hebben dat dingen afgeschermd worden, nee dus. Als je geen maatregelen neemt is het net een briefkaart. Iedereen, die het voorbij ziet komen, kan het lezen. Dat is niet nieuw want in het verleden met analoge telefonie hoefde je ook geen slimmerik te zijn, een koptelefoon met 2 klemmetjes was genoeg je zette het over de 2 draadjes van een verbinding en voila je hoorde stemmen. In mijn eerste baan als onderhoudsmedewerker heb ik dat heel vaak moeten doen. We kregen soms klachten over krakende verbindingen en daar kon je alleen maar achter komen door in te luisteren. Natuurlijk hoorde flarden van gesprekken en in het begin was dat een bijzondere ervaring. Maar dat is net als werken in de snoepjesfabriek dat went snel. Ik moest een veiligheids onderzoek van de (toenmalige) binnenlandse veiligheidsdienst ondergaan en als rijksambtenaar moest je de eed afleggen  dus je paste er wel voor op er verder niet over te vertellen mocht je eens iets bijzonders horen.

Nog steeds is KPN in staat telefoon gesprek in te luisteren (en justitie om het ook op te nemen voor onderzoek). Maar opeens komt er een ander fenomeen om de hoek. KPN heeft last van teruglopend SMS verkeer en ook telefoongesprekken nemen af. Langzamerhand begint internet zo betrouwbaar te worden dat je net zo goed een directe tweet kan sturen. Skype is ook al en poos populair. Ik heb een telefoon met Internet verbinding dus een direct twitterbericht kan in veel gevallen een sms vervangen.  Ook heb ik al een VOIP client op mijn mobiel. De laatste tijd is Whatsapp erg populair aan het worden. Honderden van mijn contacten zitten er al op. Logisch dat KPN zich zorgen maakt over teruglopende inkomsten. Nu hebben ze bedacht dat ze dat maar gaan verbieden. Maar ja hoe doe je dat? Dan moeten ze in de internetpakketjes kijken. En daar gaan ze net een stap te ver.  

Ik moet steeds denken aan een vergelijking met de pakketdienst van PTT Post (Ja ik weet dat ze nu anders heten) die verstuurt iedere dag pakketjes voor me en ik kom op het idee om dagelijks een bundel brieven in een pakketje mee te sturen. PTT Post komen erachter door structureel de inhoud van dozen te bekijken en die waar brieven inzitten te weigeren, immers die horen met de gewone post en dat bedrijfsonderdeel heeft last van teruglopende inkomsten.

Het zijn achterhoede gevechten. De echte strijd wordt aan de voorkant gestreden met de kabelaars. Immers daar gaat het om de toegang tot de woning of het bedrijf. In de oude situatie waren er 2 instanties die toegang hadden tot de woning: de telefoonmaatschappij die had voor iedere klant een vaste tweeweg verbinding met zeer beperkte bandbreedte tussen klant en centrale en de kabelmaatschappij had een bredere bandbreedte maar eigenlijk eenrichting en die ook nog eens gedeeld werd. Beide organisaties zijn aan het innoveren geslagen qua techniek en treffen elkaar halverwege. Maar om echt snelheid te leveren is eigenlijk glasvezel nodig alleen daar is veel geld voor nodig. KPN bouwt zelf geen glasvezelnetwerken naar woningen maar dat doet partner Reggefiber.  Maar ook de oude infrastructuur kan nog verder benut worden. Immer heeft ieder pand 4 draadjes gekregen in het verleden terwijl er maar 2 gebruikt worden. Nieuwe technieken zorgen er voor dat door het slim gebruik maken van de andere 2 draadjes de snelheden nog verder omhoog kunnen, naast dat de snelheden over 2 draadjes ook nog toenemen. 

Even terug naar winstmaximalisatie. Ik stuitte op een registratie van de aandeelhoudersvergadering van KPN op 11 mei jl. Nu ben ik nog nooit bij zo'n bijeenkomst geweest. Ik heb het een poosje gevolgd en om eerlijk te zijn het valt me niet mee. Nu weet ik een aandeelhoudersvergadering gaat over of de bedrijfsleiding wel voldoende zorgt dat het geld rendeert. De bedrijfsleiding moet daadkracht uitstralen en getuigen van een heldere boodschap wat de toekomst gaat worden. Ik ben blij dat de registratie van de aandeelhoudersvergadering nog gewoon te zien is.

Voor KPN kan hier ook T-mobile of Vodafone gelezen worden, maar die ken ik niet zo goed. Ik heb niet het vermoeden dat het daar anders is.

Kijk, luister en trek de conclusies.