Menu Sluiten

Wat is dat met die vlaggen?

Eerder schreef ik eens over onze dorpsvlag en hoe die ontstaan is. Op die blog kreeg ik een reactie van Gelkinghe: Mijn excuses voor het doorbreken van de unanieme euforie, maar ik vind die vlag wel een beetje Irakkerig. 

Natuurlijk heb ik direct de vlag van Irak opgezocht en ja dezelfde kleuren. Dat is even balen want heb je een vlag waar je blij mee bent en waarvan de symboliek overduidelijk is. Waar veel dorpsbewoners trots op zijn. Bij een aantal huizen wappert de vlag dagelijks aan de mast. Mooi gezicht en opeens is er een link met Irak. Nou niet een land om trots mee vergeleken te worden.

Inmiddels is dat helemaal weg want de afgelopen maanden zijn bewoners van een aantal landen in opstand gekomen. Het begon in Tunesie. En al snel volgde Egypte. De beelden van het Tahrirpein waren dagelijks te zien en met stijgende verbazing zag ik "onze vlag" steeds door het beeld. Iedereen leefde mee met de moedige strijd voor de eigen toekomst. 

En daar bleef het niet bij. Er kwamen geruchten uit Jemen waar men ook de straat op ging op in opstand te komen tegen de gevestigde orde. Regelmatig waren hier ook beelden te zien van mensen die meer openheid eisten.  Eerst viel het me niet op want op een gegeven moment borrelde het in een aantal landen. Maar opeen zag ik de vlag van Jemen en tot mijn verbazing datzelfde rode witte en zwarte.

Toch maar even beter opletten. De verbazing wordt steeds groter. Want er zijn ongeregeldheden in Syrie. en ja hoor weer die vertrouwde rode witte zwarte banen. Soms zit er een symbool bij maar altijd rood wit zwart.  

Het lijkt wel of die opstanden ontstaan daar waar de vlag die kleuren heeft. Toch maar eens kijken welke landen nog meer die kleuren voeren. Irak, dat wist ik al en het is te hopen dat over niet al te lange tijd daar ook veranderingen komen. En Soedan heeft ook een vlag rood wit en zwart (wel met een groen driehoekje). Wacht eens…. natuurlijk Soedan is ook erg onrustig ook daar is de bevolking in opstand.

En de bewoners van Zevenhuizen? Die zijn door de loop van de jaren ook zelfstandig geweest. En door recentelijke  de bezuinigingen bij de gemeente Leek is het actueler dan ooit. Toen de dorpsvlag werd gemaakt hadden we niet kunnen weten dat de drie banen rood wit en zwart zo prominent in het nieuws zou zijn. 

Harry, bedankt voor je commentaar op mijn weblog. Ja het is een beetje Irakkerig maar voor mij staat het veel meer symbool voor mensen die opkomen voor hun eigen toekomst. Iets om trots op te zijn.