Menu Sluiten

Google+ of Google Plus

Als je veel doet met internet dan kan het je bijna niet ontgaan zijn dat Google met iets nieuws bezig is. Google+ Nu zijn ze dat altijd wel, want er er gaat geen week voorbij of ik zie aanpassingen. Dat doen ze zelden met een grote klap veel meer via de weg van de geleidelijke verandering. Ik ben fan van Gmail en daar zie je ook steeds van die kleine aanpassingen. En het wordt steeds een stukje beter. Tot voor kort was er een knop "vernieuwen" een poosje geleden is dat vervangen door het alombekende draaiende pijltje.  

Geen revolutie maar iedere week zie ik wel weer iets veranderen. Soms wordt het aangekondigd soms ook niet. Ik gebruik Google Docs ook veel. Niet dat de tekstverwerker of spreadsheet beter is dan de Office pakketten van Microsoft. Sterker nog daar kan Google Docs niet aan tippen. Toch gebruik ik het veel want je kunt namelijk de documenten online delen en samen aan een document werken. Nee niet downloaden, bewerken en dan weer uploaden. Je kunt gewoon samen in het document aan de gang en je ziet gewoon onder je handen het document veranderen. Het lijkt wel magie :-). Laatst kreeg ik weer een lijst toegestuurd of ik die wilde bijwerken en terugsturen. Dat kan veel handiger. Maak een document in Google Docs zet het online en ieder voegt toe aan het document wat hij of zij wil. Je kunt de revisies tot aan het begin weer terughalen en ieder kan zien wie wat heeft bijgedragen.

Niet nieuw dat kon 3 jaar gelden ook al. Toen was het nog erg knullig je moest een enter geven voor je input aan de andere kant verscheen. Steeds moest de pagina opnieuw opgemaakt worden dus de cursor sprong steeds naar het begin van het document. Die tijd is allang voorbij het gaat nu een stuk soepeler. Als deze verbeteringen zijn door de tijd ingevoerd. Google begrijpt het verhaal van de gekookte kikker als geen ander. Stop je een kikker in een pan kokend water en hij springt eruit. Stop je hem in koud water en warmt het langzaam op dan zal hij blijven zitten. Met als eindresultaat een gekookte kikker. Tot voor kort moest je ook een account hebben bij Gmail om te kunnen bewerken maar dat is inmiddels ook niet meer nodig.

En dan nu Google+ of Google Plus. Het zingt al een poos rond en de laatste tijd worden stapje voor stapje mensen toegelaten op plus.google.com. Tot nu toe is het op uitnodiging, dus de vraag die steeds harder rond zingt "Wie heeft een invite voor me?" Ik trof de afgelopen week Astrid en zij was zo vriendelijk om me uit te nodigen. Google plus zit op dit moment in een overgangsfase. Omdat nog maar weinig mensen toegang hebben kan je niet ten volle de mogelijkheden benutten. Wel is duidelijk dat Google onze manier van omgaan met online relaties wil veranderen. Het moet beter gaan aansluiten bij ons echte leven. 

Zo kun je de contacten indelen in kringen. zo kan iemand naast een persoonlijke vriend ook een collega zijn en ook nog deel uitmaken van je voetbalteam. Google probeert dat handig in te delen. Natuurlijk is er wel een Timeline, de meldingen van je contacten maar die zijn ook simpel te filteren op vrienden of werk gerelateerd. Het werkt soepel en overzichtelijk. Het wachten is op het moment dat ik mijn linkedin of facebook kontakten kan importeren. Er is ook een hangout, daar kan je eenvoudig clusters van mensen treffen en met ze video chatten. Iets wat in Nederland nog niet echt goed van de grond komt volgens mij.

Opeens valt het kwartje, in Gmail zie ik ook al een poosje een verticale balk waar ik eenvoudig een groepschat kan beginnen. Vast dat dat straks naadloos gaat werken met de hangouts? De komende tijd zal het verder groeien en het zou zo maar kunnen dat Google de standaard gaat zetten voor online samenwerken. Griezelig zoals de dingen lijken samen te vallen. Wil ik dit wel? Voorlopig wel. Niet meer terug naar het klei tablet of recentelijker vastlopende exchange servers, crachende oulook mailclients en blauwe schermen waar ik gisteren nog iemand over hoorde.

Maar Google+ gaat ook over direct uploaden van je foto's, Sparks, Huddle en Circles. Het is nog even afwachten wat het allemaal brengt. 

Wil je meer weten van Google+ kijk dan de onderstaande Video. En wil je een invite, gewoon even mailen naar info@janhut.com