Menu Sluiten

Content curator, huh wasdat?

Een poosje geleden kreeg ik een tip van Gerrit Visser: Jan je moet eens bloggen over Content Curator. Nu had ik nog nooit van content curator gehoord. Gelukkig stuurde Gerrit ook gelijk een paar links en wees met op de complete guide Daar is veel achtergrond te lezen. 

Het begrip Content Curator gaat over hoe informatie rond een bepaald thema gegroepeerd wordt. Dat gaat over het verzamelen, filteren en aanvullen van informatie. Dat is dus mensenwerk. En dat verzamelen, filteren en aanvullen doet iemand met kennis van de materie. Waarom is het onderwerp zo hot? Omdat we langzamerhand verzuipen in nieuws maar aan de andere kant is het ook vaak hetzelfde nieuws. Radio, TV en de dagbladen maken gebruik van dezelfde bronnen. Ze zitten het te herschrijven of soms gewoon letterlijk overnemen van andere nieuwsbronnen. Er is nog nooit zoveel nieuws geweest maar aan de andere kant is er ook nog nooit zo weinig nieuws geweest. 

Rond dat thema speelt Content Curator een rol. Dat daar behoefte aan is zien we bij de dagbladen. De oplages kelderen nog steeds bij het Dagblad van het Noorden. En dat komt omdat ze volgens mij de verkeerde keuzes maken. Ik lees er veel landelijk nieuws wat eigenlijk geen nieuws is omdat ik het allang ergens heb gehoord en gelezen. Nieuws uit de regio waar ze juist corebusiness van moeten maken wordt steeds minder, in hoeveelheid en kwaliteit. Terwijl er nog nooit zoveel nieuws uit de regio beschikbaar is via websites, blogs en Twitter. Typisch een rol voor een Content Curator. Hoe de media er mee worstelen was te horen en zien op de bijeenkomst van de Noordelijke perssocieteit. Ik ben er niet geweest maar dat is in het verslag te lezen.  http://www.noorderperssocieteit.nl/events/20110627/

Waarom ik hier over schrijf? Omdat ik in deze weblog eigenlijk ook een beetje Content Curator ben. Ik haal onderwerpen aan breng ze in verband met elkaar en voeg er wat aan toe vanuit mijn perspectief. Dat doe ik één keer per week. Veel te weinig om een echte Content Curator te zijn lijkt me. Maar wel al 7 jaar. Die verhaaltjes zijn inmiddels gebundeld in een boek van 285 pagina's en te koop op deze site  De fullcolor versie is wel prijzig. (52 euro)  De zwart wit uitvoering is aanmerkelijk goedkoper. 285 pagina's voor 16 euro. Niet dat ik denk er wat van te verkopen want het is ook gewoon hier nog online te lezen. Toch is het wel leuk die 240.000 woorden eens is een boek terug te zien.

Blijf ik wel een beetje zitten met één vraag. Ik ging op zoek naar de betekenis van curator en stuitte toen op de vertaling van curate: namelijk Hulppredikant. Ergens dekt dat voor mijn gevoel de lading wel aardig. Alleen hulppredikant van wie?