Menu Sluiten

Wat een feest

De 4-daagse van Nijmegen is weer achter de rug en het 3e kruisje is binnen. De Voorbereiding had wat beter gekund maar ik ben nu eenmaal iemand van "go with the flow". En het gaat echt wel om de flow. Op het juiste moment even de pas erin maar ook even een kop koffie en broodje op zijn tijd. Even genieten van wat er te zien valt. Op een zeker moment moest ik erg de pas inhouden omdat ik in een gesprek raakte met iemand die het erg zwaar had. Wonderwel ontstond er een heel leuk gesprek terwijl ze verging van de pijn aan haar voeten. Samen zijn we naar de finnish geschuiveld. Het werd me snel duidelijk hulp aanbieden werd niet echt op prijs gesteld want het ging hierbij om een persoonlijke overwinning. Dat geldt denk ik voor het overgrote deel van de wandelaars. Het was op de 3e dag en ik weet zeker dat ze hem uit heeft gelopen. Hoewel ik het niet heb gezien. Ik heb ook verder geen naam etc. Maar uit het gesprek bleek dat het om meer ging dan zo maar een wandeling. Dat maakt de 4 daagse zo leuk.

Wat het niet leuk maakt?
Een deel van het publiek. Die wil vermaakt worden. Het is de wereld op zijn kop. Het was al de eerste dag, tijdens 2e helft van de route op een saai stuk. Iedereen zat een beetje met zichzelf te worstelen. Langs de kant zat een teleurgestelde man. Hij had meer jolijt verwacht blijkbaar want opeens riep hij boos. "Kom op nou, ik zit hier toch ook voor jullie!" Omdat hij het niet voor elkaar kreeg dat we een wave voor hem wilden doen.  De wereld op zijn kop.

Ook niet leuk vind ik de protserige podia van gemeenten waar dan een burgemeester met ketting als een soort keizer zich laat toejuichen. Het ergst dit jaar was Wijchen. Daar had men het podium tot op de rijbaan gebouwd. Andere gemeenten doen dat op gepaste afstand. Op een gegeven moment stonden we gewoon vast. Heel erg vervelend als je 40 kilometer aan het lopen bent. Laat staan 50. Het was er beangstigend druk, veel te eng opgezet. Als daar iets was gebeurd waren de gevolgen niet te overzien geweest. Wie moet er eigenlijk voor zorgen dat de veiligheid in de gaten word gehouden? Bij ons is dat de gemeente. Dikke draaiboeken moeten we inleveren voor de feestweek. Minimaal 2 meter ruimte buiten het parcours voor de hulpdiensten. Nu zijn ze bij ons in de gemeente wel een beetje erg doorgeschoten. Maar het vereren van een burgemeester is blijkbaar nog belangrijker in Wijchen.

Oh ja en toen gelijk door naar huis want we (Zevenhuizen) zitten in de finale van de verkiezing van het leukste dorp van Groningen. Geweldig wat hebben we ons van de beste kant laten zien. Niet goed voorbereid maar "go with the flow" en die was er. We hebben staan swingen op “de Post-its” en iedereen stond te glunderen. Als ik de beelden zo terugzie waren bij ons ook de meeste mensen uitgelopen. Er kan weer gestemd worden want de tellers gingen vannacht weer op 0.