Menu Sluiten

Hulp gevraagd: Hoe introvert is uw gemeente?

Na 7 jaar kost het me nog geen enkele moeite om mijn weblog te schrijven. Dagelijks worden me de onderwerpen aangereikt.
Een aantal weken kregen we opeens post van de gemeente waar ik in woon. Een formele brief die was ondertekend door de burgemeester en gemeentesecretaris waarin ons werd meegedeeld dat ons huis geplaatst was op de lijst van gemeentelijke monumenten. Binnen 6 weken kon ik bezwaar maken en ze hoopten me hiermee op de juiste wijze te hebben geïnformeerd. Nou nee dus, even een telefoontje vooraf was wel prettig geweest. Dus maar bezwaar gemaakt. Dat kon met behulp van een Digid code volgens de bijlage. Dus hup maar eens naar de site. Nergens de mogelijkheid voor DigiD te vinden. Nou ja zeg…. daar dan eerst maar een klacht over maken via het klachten formulier. Al vrij snel kreeg ik daarover antwoord. U heeft gelijk: het kan niet (meer). Onze website is vorig jaar vernieuwd en sindsdien is het niet meer mogelijk een bezwaarschrift elektronisch in te dienen. De tekst in de brochure is verouderd. Ik heb meteen gevraagd om de tekst aan te passen en de oude brochures te vernietigen. Uhm…. website vernieuwd en nu kan het niet meer?

Dus maar gewoon even een brief met bezwaar afgegeven bij de balie. Daar kwam heel degelijk een stempel van binnenkomst op. En inmiddels heb ik antwoord. Het besluit is teruggedraaid en binnenkort wordt er contact met me opgenomen. 

In dezelfde periode zat ik in een samenwerkingsverband tussen allerlei partijen waar ook een aantal gemeenten bij was betrokken. We besloten dat we naast de vergaderingen informatie gingen delen via Linkedin. Dus snel een linkedin groep aangemaakt en mensen uitgenodigd. Gelijk viel al op dat veel mensen binnen de overheid geen linkedin account hebben. Er was zelfs iemand die reageerde op mijn verzoek met de volgende tekst: Ik heb totaal geen affiniteit met het vakgebied ict. Tijdens mijn opleiding in een ver verleden waren dit ook altijd al de struikelvakken. Mijn interesses liggen hier ook al helemaal niet. Ik zou zo zeggen regel maar zo'n linkedin profiel voor mij. Zelf ga ik er niet te veel tijd en energie in steken ook omdat ik het daar veel te druk voor heb.
Ik schrok mij een hoedje van deze reactie ook al omdat deze persoon een beleidsmedewerker was. Op mijn aandringen toch een profiel aan te maken kreeg ik de volgende reactie: Laat mij er eerst nog maar even buiten. Volgens mij is het gebruik van alle sociale media sowieso geblokkeerd in onze organisatie. Ik ben verder goed bereikbaar per mail en ook per telefoon .  Wat mij betreft hoeft hier geen computersysteem bij.

Dit schrijf ik niet om iemand of een gemeente een hak te zetten. Maar blijkbaar wordt er door overheidsmedewerkers niet beseft dat het voor buitenstaanders vreemd overkomt dat mensen die werken bij de overheid zich afsluiten van de maatschappij. Inmiddels heb ik 2 vergaderingen bijgewoond als bestuurslid van de vereniging Groninger Dorpen. Vrijwilligerswerk dus, liefdewerk oud papier.  Vergaderen met veel overheidsmensen die er ambtshalve zitten. En vervolgens weigeren contacten naar buiten te leggen op een manier die hun niet past.

Het laat me niet los. Het lijkt wel of de overheid steeds meer met zichzelf bezig is steeds introverter word. Dus maar even gekeken of dat wat inzichtelijk gemaakt kan worden. Ik trof een overzicht aan met gemeenten en het aantal inwoners. Het mooist was natuurlijk geweest het aantal medewerkers maar die kon ik zo niet vinden. Dus in het onderstaande overzicht de gemeenten, het aantal inwoners en het aantal medewerkers op Linkedin, De op een na laatste kolom geeft aan of de gemeente ook gebruik maakt van twitter (in mijn ogen minder belangrijk). De laatste kolom geeft aan of B&W ook een direct mailadres hebben. Dat lijkt mij wel een indicatie van openheid.

Ik vind het schokkend! Een steekproef bij andere provincies gaf eenzelfde beeld.

Het beeld is nog erger want van de medewerkers op linkedin zijn er ook nog vaak leden van de raad, politiek dus die vaak een andere functie in de maatschappij hebben. Dus in de lagere regionen is het aantal nog lager dan het toch al lage getal.. 

Ik zou wel eens willen weten hoe die cijfers landelijk liggen. Wie wil kan de cijfers aanvullen in het volgende document.  https://spreadsheets.google.com/spreadsheet/ccc?key=0An_y6zhnXwgAdDljYzlVb2pWazduN0hEamVPaDNtLVE&hl=nl

Het is niet moeilijk: inloggen op linkedin, zoek bij company de gemeente en vervolgens staan daar het aantal Medewerkers. Het gegeven van E-mail van B&W is gewoon te vinden op de gemeente. Wie kan me helpen?