Het zit erop, de verkiezing tot "Het leukste dorp van Groningen". Ons dorp mag die titel sinds vrijdag voeren. Wat een verschrikkelijk leuk traject. We hebben 13 andere leuke dorpen leren kennen en we zijn als dorp nog hechter geworden. Het was geen verkiezing van mooiste dorp want dat zijn we niet. Dus al die bussen met Duitse toeristen zullen vertwijfelt weer vertrekken. Want "Alleen met het hart kun je goed zien. Het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar." Een citaat uit de kleine prins is hier echt op zijn plaats. De schoonheid zit van binnen. Het gaat over mensen. Niet dat die beter of slechter zijn maar om hoe ze elkaar weten te vinden. Dat is niet iets van de laatste jaren. Ik kwam een citaat tegen uit een boekje van meester Reijntjes die veel goeds voor Zevenhuizen heeft gedaan. Hij schrijft in 1901 in zijn boekje "Voorheen en Thans.: De bevolking van ons dorp is tweeerlei. De veenarbeiders vormen het kenmerkende, de landbouwers echter het voornaamste deel van ons dorp. Wij willen terstond opmerken, dat er vermoedelijk in onze geheele provincie geen dorp is waar minder verschil van stand is te bespeuren
Ruim 100 jaar later geldt dat nog steeds en ik denk dat daar ook een kern van het succes in zit. De spontaniteit waarmee dingen werden opgepakt. Het barstte van de groepjes die dingen oppakten. Van promoclip tot de wensdag voor ouderen, de klompenlopers voor 7huizen Zuid-Holland, de promotieteams, het promotie koor die een nieuwe versie van "Zeuvmhuzen ik hol van dij"opnamen, de versier ploegen, de catering club. En dan nog al die mensen die onzichtbaar voor het oog dingen deden. Mensen die spontaan een dag vrij namen om even te helpen, de oudere mensen die met een soort van vasthoudendheid stemmen verzamelden.
Er was geen centrale commissie. Er is nooit vergaderd over de aanpak de strategie. Iedereen deed maar wat zo leek het wel. Vaak op het allerlaatste moment. Als het dan gebeurde dan ging het vanzelf. Degenen die die klus oppakten waren overtuigd van het nut en de urgentie en het kwam altijd goed. Misschien anders dan als men tijd had gehad of er iets langer over had nagedacht. Niet iedereen was hier gelukkig mee. Er zijn mensen die graag met duidelijke afspraken werken en houden van overzicht en een gestructureerde aanpak. En soms is dat ook absolute noodzaak. De promoclip kon alleen zo succesvol zijn omdat er een strakke planning aan ten grondslag lag. Dat was met "go with the flow aanpak" nooit gelukt. Ook de wensdag voor ouderen werd gedegen aangepakt. Daar werkten we met gedeelde documenten via Google Docs. Evenals het tellen van de stemmen die werden ook geteld via Google docs. Een groep is druk aan het tellen geslagen en zo hadden we op de finaledag 26.000 stemmen in beeld. Monnikenwerk. Maar wel representatief voor het verloop van de verkiezing. We wisten dat we een goede kans maakten. Geweldig als dat dan uitkomt. De ontlading. Het feest erna. We hebben als dorp met 2800 inwoners in totaal 7600 stemmen verzameld. Dat kan je alleen bereiken met veel geld en slimme marketing technieken of je laat het over aan de inwoners en vertrouwt op de betrokkenheid en passie van de inwoners en oud inwoners. Dat waren de ambassadeurs. Zonder het te beseffen hebben we een vorm van crowd sourcing toegepast.
Zelforganisatie past prima in Zevenhuizen dat had meester Reijntjes in 1901 al in de gaten toen hij schreef in Voorheen en Thans: Ondertusschen waren de bewoners van Zevenhuizen mannen van "Selfhelp". Misschien moet daar nog wel één toevoeging bij komen: vlak de vrouwen ook niet uit.
Een aardig overzicht is nog te vinden op de site van de verkiezing van het leukste dorp: http://www.ldvg.nl